El ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, ha assegurat en una trobada amb el president Quim Torra al Palau de la Generalitat que no creu que cap dels dirigents independentistes acusats de rebel·lió hagi comès cap acte violent o hagi cridat a la violència, sinó al contrari. Burgeois troba que no és normal que hi hagi gent a la presó per haver fet política i haver aplicat lleis aprovades democràticament a un parlament. El president flamenc s’ha mostrat molt preocupat per la situació dels presos polítics i exiliats, tot i que ha remarcat el seu respecte per la independència judicial a l’estat espanyol. Bourgeois també ha assegurat que l’alegrava que els governs de Catalunya i Espanya hagin iniciat el diàleg, i ha remarcat que Flandes sempre va demanar a ambdós executius que s’asseguessin a parlar.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut agrair profundament la visita i el posicionament del president flamenc. Després d’haver recordat la condemna del Parlament de Flandes a les càrregues policials de l’1-O, s’ha mostrat especialment satisfet i agraït per l’escalf i solidaritat que el poble flamenc ha mostrat als exiliats que són a Bèlgica:’Ens hem sentit molt acompanyats’.

A més, Torra ha remarcat que la justícia belga no ha vist delicte de rebel·lió en els encausats per l’1-O , i que juntament amb Alemanya i, segons ell, Escòcia ben aviat, situen el terreny de joc dels processos judicials en un escenari inèdit i clarament molt diferent a Espanya i a la resta d’Europa. ‘Estem segurs que no hi haurà extradicions, però mentre, Espanya insisteix a jutjar els polítics catalans honestos com no es jutja a Europa’, assenyala. 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb