ACN Barcelona.-La investigació del diari ‘Ara’ sobre la guerra econòmica contra el procés ha estat guardonada amb el Premi Ramon Barnils 2018. El guardó de periodisme d’investigació que concedeix des de fa quatre anys el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha distingit el treball dels periodistes del diari Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín i les seves tres informacions sobre la guerra econòmica contra el procés publicades a l’octubre. En la categoria de mitjans locals i comarcals, el premi ha estat per la investigació ‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a l’‘exili o al carrer’, de Pedro Javier Armengou pel Diari de Sabadell. Carles Xavier Senso ha estat el guanyador en categoria d’obra inèdita amb ‘César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen’. Els guardons es lliuren aquest dimecres en una gala al Born CCM.

Els premiats en obres publicades (800 euros per a cada guardó) són, d’una banda, Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín, del Diari Ara, per la investigació sobre la guerra econòmica contra el procés amb els temes ‘L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O’, ‘Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya’ i ‘80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu’. De l’altra, Pedro Javier Armengou s’ha endut el premi a obra publicada en mitjà local i comarcal amb ‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer’, publicat al Diari de Sabadell.Finalment, i en la categoria d’obra inèdita, el periodista Carles Xavier Senso ha estat el guanyador pel reportatge ‘César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen’. Dels tres, aquest és el guardó més ben dotat, amb 1.400 euros i la publicació del reportatge al diari ‘Ara’. “Enguany hem anat assumint de forma plena que quan les llibertats es limiten no fan distincions. Ho hem vist en el setge a mitjans i periodistes per part de l’extrema dreta, però també pels poders d’un estat que s’ha destapat”, ha valorat el president del Grup Barnils, Ferran Casas, en el decurs de la gala de lliurament dels guardons celebrada aquest vespre al Born CCM. Casas ha fet notar també que s’han premiat treballs “que ens connecten molt amb el moment, amb la sortida desigual de la crisi i les seves conseqüències, amb el debat sobre la memòria històrica i la necessitat de revisar algunes “veritats” i amb els abusos d’institucions qüestionades i qüestionables com ara la Corona per mantenir l’estatu quo”.Els premis d’enguany han comptat amb un jurat format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat); Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carles Pont, professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra; Montse Eras, professional en actiu a SomMollet i SomGranollers; Antoni Bassas, periodista del Diari ARA i Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. En edicions anteriors, el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació va premiar la investigació sobre casos de pederàstia als Maristes de Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez (‘El Periódico’, 2016) i ‘Contractes a l’ombra’ de Ferran Moreno i Judit Pastor (Crític, 2017), entre altres.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.