El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha estat atorgat a Enric Casasses, un dels poetes amb més intensitat artística i literària del país en les últimes dècades. ‘Narrador, dramaturg i traductor, ha esdevingut referent d’una nova manera de fer poesia a Catalunya, amb un repertori profund i extens que suma versos, narrativa i dramatúrgia,’, ha destacat el jurat de la 52a edició. El guardó, creat per Òmnium Cultural el 1969, té una remuneració de 20.000 euros.

Enric Casasses: ‘No sé on són, els artistes espanyols: o amagats o s’han tornat de dretes’

Com és habitual, va ser el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, qui va anunciar el premi directament al premiat. Ho va fer la setmana passada a través d’una carta i una trucada telefònica a Casasses. ‘Primer vull parlar de la irritació de rebre el premi d’Òmnium Cultural i que el seu president estigui a la presó. La irritació és que tots aquests polítics no estiguin tancats i estiguin jugant una partida d’escacs. Pleguem tots d’una vegada’, ha dit només prendre la paraula. I més tard s’hi ha tornat a referir amb més indignació: ‘Com poden continuar fent política com si res amb els altres a la presó? Com diu aquell, si tinguéssim una mica de seny faréim una bogeria’.

Quan la delegació d’Òmnium el va visitar a casa seva per portar-li la carta de Jordi Cuixart, Casasses ha explicat que s’havien cartejat abans i que li havia escrit un poema-dibuix que diu: ‘La llibertat existeix. L’he vista. És a la presó’.

Visiblement emocionat, ha recordat que el seu pare va ser membre del jurat del premi durant els anys vuitanta: ‘Diuen que sóc un cas únic en la poesia actual, i així ho espero. Però em sento part d’altres caos únics i de creació d’una poesia en català que té molts estils. Hi ha gent molt potent al meu costat’.

 

 

 

 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb