El Periódico publica ara una segona nota on corregeix els greus errors ortogràfics de la primera

  • No aporta cap prova que acrediti la veracitat del document i hi manté errades conceptuals greus

VilaWeb
Redacció
31.08.2017 - 21:05
Actualització: 31.08.2017 - 23:18

El Periódico no abandona la polèmica. Després d’haver publicat, avui, una suposada transcripció d’una nota enviada per la CIA que alertava els Mossos d’Esquadra d’un possible atemptat a la Rambla de Barcelona, ara ha decidit de publicar allò que presenta com el document original –vegeu-lo ací. Tanmateix, no aporta cap prova que n’acrediti la veracitat.

Aquest nou document esmena les greus errades ortogràfiques de la transcripció inicial, com el mot ‘Irak’, que en anglès s’escriu ‘Iraq’, o l’adjectiu ‘administrative’, que en la primera nota escrivia amb essa final.

Tanmateix, aquesta suposada nota original manté una errada conceptual. Fa servir les sigles ‘ISIS’. Tot i que són habituals en els mitjans de comunicació per a fer referència a l’anomenat Estat Islàmic, la CIA i en general tots els serveis d’intel·ligència, fan servir ‘ISIL’. (Comproveu-ho en la llista que la CIA manté dels grups gihadistes al món.)

Sobre aquesta polèmica, n’ha parlat l’activista i periodista Julian Assange. En adonar-se de la poca fiabilitat de la nota, ha dit que el director del Periódico, Enric Hernández, ‘hauria de dimitir, perquè ha intentat enganyar clarament l’opinió pública’.

En relació amb la suposada nota de la CIA enviada als Mossos d’Esquadra, el major del cos, Josep Lluís Trapero, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, han negat que s’hagués rebut aquest avís i han assegurat que la informació difosa pel diari era ‘absolutament falsa’.

La justificació
El Periódico justificava avui al matí la transcripció de la nota original adduint que la font informativa va demanar d’ometre o ratllar la resta del text original, que inclou determinats codis i números de peça. Però si ens fixem en la nota publicada ara, aquests codis es mantenen en l’anonimat, cosa que es podia haver fet des d’un primer moment. La font també va demanar de substituir la tipografia de la lletra per qualsevol altra, una petició poc creïble, car aquesta pista no pot dur a cap conclusió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any