El PDECat refreda la ruptura amb Junts per Catalunya

  • El partit de Bonvehí frena la decisió de presentar-se en solitari a les eleccions i opta per continuar dialogant amb el partit de Puigdemont

VilaWeb
Pere Martí
29.07.2020 - 21:50
Actualització: 29.07.2020 - 22:07

El PDECat farà aquest vespre un consell nacional que, en teoria, havia de servir per a decidir el seu futur després de la constitució de Junts per Catalunya com a partit el passat cap de setmana. La direcció del PDECat va dir fa unes setmanes que probablement anunciarien que concorrerien en solitari a les pròximes eleccions autonòmiques catalanes, però, si no hi ha sorpreses de darrera hora, no serà pas aquest el missatge que es donarà. El vertigen que significa anar a unes eleccions en solitari i la fuga de militants cap a Junts, encapçalats pels presos polítics i la majoria dels consellers del govern, ha fet que el partit que encapçala David Bonvehí hagi decidit de guanyar temps.

Dilluns, vint-i-quatre hores després de l’inici del congrés fundacional de Junts per Catalunya, l’executiva del PDECat va decidir de continuar les converses que mantenien amb el partit de Carles Puigdemont i aturar, de moment, qualsevol moviment que portés a la ruptura irreversible. Els partidaris de la ruptura, els batlles de Mollerussa, Marc Solsona, i d’Igualada, Marc Castells, no van intervenir-hi, i David Bonvehí i Ferran Bel, secretari d’organització, van aconseguir d’imposar la línia de continuar dialogant. De moment, el partit no expulsarà els militants que s’han passat a Junts, tot i que els estatuts del PDECat impedeixen la doble militància, ni tampoc emprendrà accions legals per a recuperar la marca de Junts per Catalunya. Per no tensar més la corda, el PDECat va suspendre la compareixença de premsa que havia de fer dilluns, després de l’executiva, el seu portaveu, Marc Solsona.

Aquesta setmana, Bonvehí ha mantingut contactes amb els presos polítics de Junts per Catalunya i no descarta fer-ho amb Puigdemont les pròximes setmanes. Els partidaris d’integrar-se a Junts, encapçalats per la vice-presidenta Míriam Nogueras, avalen aquest diàleg. El sector crític va guanyant pes a la direcció, en detriment dels partidaris de la ruptura. Dins l’executiva, a més de Nogueras, Toni Postius, Lourdes Ciuró, Lluís Guinó i Francina Valls són partidaris de dissoldre’s dins de Junts. I la resta de l’executiva es va decantant a poc a poc cap a un acord, tot i que no han desaparegut les tensions ni s’han resolt els problemes.

El consell nacional d’avui també havia de debatre una proposta perquè es consultés a les bases la decisió sobre el futur del partit. La proposta l’havien impulsada diversos consellers nacionals de l’àrea metropolitana, però finalment no ha recollit els suports necessaris, segons fonts de la direcció. Aquests consellers pretenien que se sotmetés a votació la proposta que havien fet arribar Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn, en què instaven el PDECat a confluir amb Junts per Catalunya i decidir en una assemblea posterior la seva dissolució. La proposta ha estat finalment retirada, en favor d’aquesta distensió que sembla que comença a imposar-se discretament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any