El Partit Popular europeu (PPE) finalment s’ha pronunciat sobre el Fidesz, el partit del president hongarès Víktor Orban. En una reunió a Brussel·les, els conservadors europeus han aprovat amb 190 vots a favors i 3 en contra de suspendre amb efecte immediat Fidesz per la seva política antieuropea.

Aquesta decisió significa que el partit d’Orbán no podrà participar en les reunions del PPE, no tindrà dret de vot a les deliberacions internes ni podrà proposar candidats a càrrecs orgànics de la formació, segons que ha explicat el president del PPE, Joseph Daul.

Fa anys que Orbán és controvertit: per les mesures que ha anat implantant, impròpies d’un règim democràtic, i per l’allunyament progressiu de la Unió Europea. Una campanya propagandística recent en què blasma l’empresari George Soros i el president de la Comissió i membre del PP, Jean-Claude Junker, van acabar convencent una fracció del PP europeu de demanar-ne l’expulsió.

L’expulsió de Fidesz la va proposar el Partit Moderat de Suècia (amb 3 eurodiputats). Els suecs encapçalen un bloc format, sobretot, per partits del nord d’Europa i de gran tradició democràtica. La reacció d’Orbán a l’anunci dels partits populars nòrdics de demanar-ne l’expulsió va ser paradigmàtica. El president d’Hongria els va acusar de ser ‘els babaus útils del comunisme’ i diu que el partit està controlat per ‘la màfia favorable als emigrants’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb