El Parlament Europeu emplaça els líders dels estats membres a arribar a un acord sobre el sistema comú d’asil

  • El president dels socialistes europeus carrega contra Matteo Salvini per rebutjar l'Aquarius i agraeix a Pedro Sánchez l'oferta perquè el vaixell atraqui a València

VilaWeb
ACN
12.06.2018 - 15:03

Diversos eurodiputats han emplaçat als líders dels estats membres de la Unió Europea a arribar a un acord sobre el sistema comú d’asil -conegut com a sistema de Dublín-, una de les reformes pendents de Brussel·les. Durant un debat al plenari previ al Consell Europeu que tindrà lloc a finals de mes, alguns parlamentaris han aprofitat l’ocasió per demanar que una de les prioritats en la trobada de caps d’estat i de govern els pròxims 28 i 29 de juny sigui la reforma del sistema de Dublín. Des dels socialistes europeus, el president del grup parlamentari, Udo Bullmann, ha enviat un missatge als líders europeus: ‘No, no teniu temps de posposar el tema de la migració, no hi ha excusa per no fer res. És un dels temes que s’hauran de discutir en el pròxim Consell’.

Bullmann, que s’ha referit durant el seu torn a l’Aquarius, ha agraït també l’oferta de Pedro Sánchez perquè el vaixell amb més de 600 immigrants atraqui al port de València i ha retret al ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, que ‘demostri la seva força a costa de dones embarassades’. ‘Hi ha un vaixell enmig del mar en una situació desastrosa, no és el primer cop i per desgràcia probablement tampoc el darrer’, ha lamentat l’alemany.
Qui també s’ha referit a la crisi al Mediterrani és el líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt. El president d’ALDE a l’Eurocambra ha afirmat que el què succeeix és un ‘escàndol i una desgràcia’ i ha amenaçat als estats de la UE a dur el Consell Europeu -on estan representats- davant de la justícia europea si no actuen en la política migratòria.

Des dels Verds, la seva líder al Parlament Europeu, Ska Keller, ha apuntat que les normes actuals de Dublín ‘no funcionen’ i que ‘tothom coneix les imatges de camps de refugiats a Grècia o a Itàlia’. ‘Tancar les fronteres no és una política a la qual puguem optar’, ha remarcat en relació als països que rebutgen acollir sol·licitants d’asil. ‘Estic molt agraïda per Espanya’, ha dit també sobre el gest de Sánchez.

‘Sí, gràcies a Espanya, per descomptat’, ha dit la líder de l’Esquerra Unitària Gabrielle Zimmer, que ha destacat que la UE no pot actuar ‘a cop de rescat’. ‘No podem acceptar que amb la regulació de Dublín contruim una fortalesa’, ha afegit.

La Comissió Europea demana ‘compromís’
Per la seva banda, el vice-president primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, també ha fet una crida a ‘completar la implementació d’una política de migració basada en la responsabilitat i la solidaritat’. Timmermans ha recordat que les negociacions han avançat ‘satisfactòriament’ en aspectes com l’harmonització de les condicions de recepció o els estàndards de protecció i ha agraït la tasca de l’Eurocambra en aquesta línia. Però per finalitzar un acord sobre la reforma completa de la política d’asil, ha assenyalat, ‘cal trobar un compromís sobre el mecanisme de Dublín’. Amb tot, també ha puntualitzat que s’han de respectar les diferents ‘posicions i sensibilitats’ dels diversos estats de la UE sobre l’acollida de sol·licitants d’asil.

Precisament aquestes diferències i les reticències d’alguns estats a fer-se responsables de la reubicació de persones que busquen protecció han impedit fins ara una posició unànime a la UE per fer possible un sistema comú d’asil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any