El parlament d’Estònia va debatre ahir la situació a Catalunya. És una altra mostra de la dimensió europea que ha pres el conflicte entre Catalunya i Espanya. Estònia exerceix en aquest moment la presidència de torn de la Unió Europea.

Els partits estonians es pronunciaren al parlament nacional sobre els atacs de la policia espanyola durant el referèndum d’autodeterminació i sobre el dret de Catalunya a esdevenir un estat independent. (Podeu veure ací el debat complet en vídeo.)

El govern estonià ha pres una posició molt dura de suport a Espanya, que ahir fou contestada per tots els partits de l’oposició. Espanya participa en l’operatiu militar de suport als països bàltics contra Rússia, ajut que l’ex-ministre Margallo va vendre com un acord en canvi d’impedir el suport d’Estònia a la independència de Catalunya. Amb tot, el parlament estonià és un dels que compta amb un grup d’amistat amb Catalunya.

Durant el debat hi hagué partits que van recordar que Estònia havia estat en la posició de Catalunya no feia pas tant de temps i alguns també van posar en relleu el fet que com a ciutadans europeus no podien deixar que uns altres ciutadans europeus haguessin de suportar situacions de repressió contra els drets humans. En aquest sentit, hi va haver una condemna general de l’ús de la violència.

El conegut cineasta Artur Talvik, diputat pel Partit Lliure, va dir que l’atac al referèndum havia estat un atac als valors europeus. I va fer palesa la seva discrepància amb el govern estonià, un dels pocs que diumenge mateix va donar suport a l’estat espanyol: ‘Cal redreçar moltes coses en la política exterior del nostre país’ va dir.

El centrista Erki Savisaar va recordar que Estònia havia invocat el dret d’autodeterminació i que aquest dret s’havia d’aplicar a tots els pobles, independentment de si eren grans o no: ‘Perquè Catalunya és sis vegades Estònia’, va dir. Savisaar és membre dels grups de suport a Catalunya i Espanya al parlament estonià.

Mart Helme, el dirigent del partit conservador estonià, va demanar que Estònia condemnés l’ús de la violència contra els catalans.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb