Aprovada la comissió al parlament que examinarà les vulneracions de drets des de l’1-O

  • Analitzarà les ‘regressions democràtiques’ que s’han produït a l’estat espanyol

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
11.10.2018 - 11:12
Actualització: 11.10.2018 - 11:55

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest matí la creació d’una comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics, amb el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i l’oposició de la resta de grups. La proposta de creació de la comissió és del president del parlament. Roger Torrent la va registrar al juny perquè s’estudiï la resposta autoritària de l’estat al referèndum de l’1-O i les ‘regressions democràtiques molt greus’ que s’han produït a l’estat espanyol en els darrers mesos i que han afectat ‘drets i llibertats fonamentals reconeguts tant en el marc jurídic estatal com internacional’. Durant el debat, s’ha produït una enganxada entre JxCat i el PP. El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha demanat empara a Torrent perquè la diputada popular Andrea Levy ha titllat Quim Torra de ‘racista’ i l’ha acusat de propiciar l’odi. Levy s’ha negat a retirar les seves expressions. ‘Retirar els insults que ha proferit en els seus articles contra els catalans que no pensen com ell?’, ha preguntat, en referència als textos que el president va publicar abans de ser nomenat i que van generar fortes crítiques de l’oposició quan va ser investit. La qüestió es tractarà a la pròxima reunió de la mesa del parlament.

L’objectiu de la comissió, segons descriu la pròpia iniciativa, és explorar la profunditat les vulneracions que s’han produït. També analitzar les mesures a adoptar per a ‘garantir el respecte i el compliment de la legalitat internacional en matèria de drets humans individuals i col·lectius’ i per a generar un ‘marc propici’ per l’exercici lliure d’aquests drets. Integraran la comissió vint-i-un membres. La idea de Torrent és que duri durant tota la legislatura i es podran redactar informes provisionals al final de cada període de sessions, amb la previsió que se’n redacti un de final.

El portaveu adjunt d’ERC, Gerard Gómez del Moral, ha defensat la creació de la comissió plantejada per Torrent perquè s’han vulnerat nombrosos drets a Catalunya, tant a ciutadans com a cantants o usuaris de Twitter condemnats a presó. Gómez del Moral ha recordat que en sis dies farà un any que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó, sense oblidar el temps que porten privats de llibertat la resta de presos polítics. Davant de les crítiques de C’s i PP per la creació de la comissió, el portaveu adjunt d’ERC ha recordat que hi ha hagut seus i ateneus populars atacats per l’espanyolisme i el feixisme i ha condemnat la campanya ‘per terra, mar i aire’ contra els llaços grocs que han emprès dels d’Inés Arrimadas. En canvi, ha recordat que C’s, alhora que defensa la neutralitat de l’espai públic i les institucions, han donat suport a governs que defensen altres presos, com ho va fer Cristina Cifuentes penjant pancartes a favor de Leopoldo López a la façana de la seu de la Comunitat de Madrid. ‘Tenen una batalla permanent contra l’independentisme’, els ha dit.

El diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha ficat el dit a la llaga de la suspensió dels diputats processats per rebel·lió. Ha reivindicat la necessitat de protegir el parlament i els seus membres, després de la crisi oberta entre els dos socis de govern per les divergències sobre com afrontar l’ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Dalmases ha advertit que ‘defensar els drets civils i polítics serà cansat i no s’acaba mai’. L’alternativa, però, seria abaixar el cap i substituir els diputat, oblidar l’exili i no permetre que l’activitat del parlament s’allargui fins a les deu de la nit, ha dit. A més, ha subratllat que, sense la desobediència civil, al parlament només hi hauria homes, ‘i els drets laborals i totes les conquestes socials no existirien perquè eren il·legals en aquell moment’.

Per la CUP, la comissió d’estudi és insuficient i es perd l’oportunitat de crear-ne una altra d’específica sobre l’1-O. Ara bé, tenint en compte que s’estudiaran tota mena de vulneracions, el diputat Carles Riera ha avisat que posaran sobre la taula la repressió que ha patit del moviment antifeixista i independentista per l’actuació dels Mossos d’Esquadra, a més del menysteniment de drets socials com el de l’habitatge o els perjudicis que genera el patriarcat sobre les dones. Els comuns hi volen afegir les retallades que ‘van obrir en canal l’estat del benestar a Catalunya’ i van comportar una pèrdua de drets de la ciutadania. La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, ha apuntat que també parlaran de l’‘espionatge a periodistes i líders socials’, entre altres vulneracions de drets.

Alamany també ha refermat el republicanisme del seu grup després que, en la votació de les propostes de resolució, van votar en contra d’una iniciativa de JxCat transaccionada amb la CUP que pretenia reprovar el monarca i que, amb la pèrdua de la majoria independentista per les suspensions de Llarena, va ser rebutjada. ‘Ni ha estat ni serà mai el nostre rei’, ha sentenciat en castellà Alamany, després d’opinar que Felip VI es va inhabilitar per garantir els drets civils i polítics dels catalans quan va avalar la violència policial de l’1-O.

L’oposició ha carregat amb duresa contra la comissió. C’s ha qualificat d’‘indecència’ que els partits independentistes parlin de la vulneració de drets polítics quan van promoure el ‘nyap jurídic’ de les lleis de desconnexió, i van negar els drets dels partits de l’oposició quan van aprovar-les el 6 i el 7 de setembre de l’any passat. ‘Van fer un cop d’estat i els ho seguirem recordat’, els ha etzibat el diputat Manuel Rodríguez. El PSC tampoc no veu bé una comissió que, segons sosté, arriba amb les conclusions ja escrites a l’exposició de motius. ‘Estem disposats a parlar-ne però no a participar d’una farsa on el relat ja esta escrit’, ha afirmat el diputat Ferran Pedret. Si bé és cert que hi ha hagut una ‘deriva preocupant’ a l’estat espanyol, ha admès Pedret, els independentistes també han de reconèixer que n’hi ha hagut una altra a Catalunya que ‘no compleix amb els principis democràtics’. El PSC, a més, vol que la comissió tracti la regressió de drets que es produeix a tota Europa. Per Andrea Levy, els independentistes ‘volen acabar amb la dissidència política’ al parlament. Levy els ha retret que s’oposessin a crear una comissió d’investigació contra l’espionatge a líders de l’oposició i periodistes per part de la policia catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any