ACN Barcelona.-El Papiol (Baix Llobregat) ha obtingut la primera Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA) de Catalunya, que ha estat presentada aquest dimarts per la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran, i per l’alcalde del municipi, Joan Borràs. Es tracta d’un espai de 71,7 hectàrees situat al Parc de Collserola, al voltant del cementiri de Roques Blanques. Des de la Generalitat s’indica que és una àrea que ja disposava d’una bona qualitat acústica però que s’ha volgut protegir de futures activitats potencialment generadores de soroll. La declaració inclou mesures per conservar les condicions acústiques del que s’anomena una zona tranquil·la.

Entre les mesures hi ha, per exemple, la restricció al pas de vehicles, el control de soroll de l’autopista AP-7 i accions de sensibilització en matèria de contaminació acústica. La Direcció General de Qualitat Ambiental, a partir d’aquesta primera experiència, ha elaborat un protocol d’actuació per facilitar la declaració de ZEPQA i la gestió posterior, i es posa a disposició dels ens locals que hi estiguin interessats per treballar conjuntament en la protecció de zones o espais concrets fora del sòl urbà. La contaminació acústica disposa a Catalunya d’una normativa sectorial que en regula la gestió. Entre d’altres preveu la protecció d’espais d’interès natural o social, pel que fa a la qualitat acústica. Es tracta d’espais amb un valor a preservar que, a més, es volen utilitzar com a eina de sensibilització ambiental i de conscienciació de la població de la importància de disposar d’espais que conserven bones condicions pel que fa al silenci.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb