ACN Barcelona.-El nou programa d’harmonització farmacoterapèutica i de reconeixement als professionals garantirà, entre d’altres, l’ús racional dels medicaments al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Sicat). Així s’ha explicat aquest dilluns a la tarda al Palau de Pedralbes, en una jornada de presentació on s’han destacat les fites i els assoliments dels tres programes d’harmonització farmacoterapèutica de medicaments que s’han constituït progressivament des de l’any 2008, i que ara s’integren en un de sol. La jornada també ha servit per reflexionar sobre com fer front als reptes de futur en la incorporació de la innovació terapèutica al sistema sanitari català, garantint tant l’accés als tractaments com la sostenibilitat.

L’objectiu del CatSalut se centra a garantir un ús racional, sostenible i harmonitzat dels medicaments, mitjançant diverses accions com ara l’avaluació dels nous fàrmacs i la priorització de la prestació segons el seu valor afegit, l’emissió d’informes i la difusió d’informació i l’adopció de diverses iniciatives per gestionar i racionalitzar l’ús dels medicaments. Cal destacar la importància dels consells assessors del Programa d’harmonització farmacoterapèutica (PHF) per a medicació hospitalària i d’atenció primària, comunitària i especialitzada (recepta), així com la de la comissió farmacoterapèutica del SISCAT. Consells i comissió estan formats per professionals clínics assistencials, experts en l’àmbit del medicament i, com a novetat, consoliden la incorporació de representants de pacients en totes les comissions. Els consells s’encarreguen de dur a terme una avaluació tècnica dels medicaments del seu àmbit, valorant-ne l’eficàcia, la seguretat i el cost. Addicionalment, els consells proposen recomanacions d’ús, accés i provisió dels medicaments harmonitzats per a l’àmbit del SISCAT que s’han de presentar a la Comissió Farmacoterapèutica per a la seva aprovació. L’eix central de la Jornada ha reconegut la contribució, col·laboració i esforç que han dut a terme tots els professionals que han participat com a membres experts en els diferents programes d’harmonització, així com també als assessors i avaluadors clínics de les oficines tècniques. Les seves contribucions i el seu compromís han estat cabdals, des de l’inici d’aquestes funcions l’any 2008 fins a l’actualitat, per assolir els objectius de millorar un accés equitatiu i sostenible de les innovacions terapèutiques. El nou Programa d’harmonització farmacoterapèutica incorpora la participació de la ciutadania, consolida la participació dels professionals clínics i simplifica la gestió.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]