No donarà suport al referèndum del Govern per incomplir les condicions de la Comissió de Venècia

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

L’entorn del líder de l’extinta Unió Josep Antoni Duran ha presentat aquest dilluns el nou partit Units per Avançar, que aposta per “una implicació desacomplexada en la política espanyola” assumint el marc de la UE com a entorn supraestatal.

Ho ha explicat en roda de premsa el portaveu, Carlos Losada, que ha definit el partit com un moviment democràtic que té la voluntat de servir els ciutadans de Catalunya i que es proposa recollir “el millor del catalanisme, del centre polític, de l’esperit federalista europeu i del pensament polític humanista socialcristià”.

FEDERALISME ASIMÈTRIC

“No som independentistes”, ha especificat Losada en resposta als periodistes, i ha afirmat que defensen un bon autogovern de Catalunya i la relació amb la resta d’Espanya, i, en l’actual situació, es defineixen com a defensors del federalisme asimètric.

Preguntat pel referèndum que el Govern vol celebrar l’1 d’octubre, ha contestat que Units per Avançar podria donar suport a un referèndum que complís les condicions establertes per la comissió de Venècia: “Això no es dóna, amb la qual cosa no ho recolzem”.

“No voldríem demonitzar el procés ni anar en contra de les persones de sentiment independentista”, ha matisat el portaveu, i ha afegit que, malgrat no ser independentistes, respecten aquest posicionament.

Es dirigeixen a les classes mitjanes i populars especialment, i estan oberts a adhesions també dels qui “no eren independentistes, després ho van ser i ara creuen que no s’estan fent les coses bé”.

DIFERENT A LLIURES

Es diferencien de Lliures –la nova formació encapçalada per l’exconseller de CDC Antoni Fernàndez Teixidó– en què “ells s’inscriuen com un moviment liberal, i Units per Avançar comparteix coses amb el liberalisme però li separen unes altres”.

“No creiem que el mercat, fins i tot ben regulat, pugui resoldre tots els problemes. Creiem que com més empresa millor, però tant Estat com sigui necessari”, ha aclarit el portaveu.

MANIFEST FUNDACIONAL

El manifest fundacional que han presentat defensa la dignitat i la igualtat de les persones, afirma que la seguretat és necessària per a la llibertat, expressa el seu compromís amb la família, defensa el dret de les famílies a escollir el model d’educació per als seus fills, aposta per l’economia del ben comú, i per la importància de l’empresa com a motor econòmic i social.

També defensa la consolidació de la societat del benestar, prioritza la justícia social, el dret al treball i a un salari i unes pensions dignes, afirma el compromís de ser actius la defensa d’arrels culturals i entén l’acció política com un mitjà de transformació social.

CATALUNYA, UNA “NACIÓ”

“Compartim la voluntat de ser del poble de Catalunya, que requereix el seu reconeixement com a nació amb arrels històriques culturals i lingüístiques”, ha explicat Losada com un dels eixos del document que explicita que aquest reconeixement ha de garantir-se constitucionalment en un marc de plenes competències en allò que configura la personalitat nacional –llengua, cultura i educació–.

A més, volen garantir un sistema de finançament per a Catalunya “més just i eficaç, en el marc d’una UE cohesionada” per garantir els recursos i atendre adequadament els desafiaments.

IMPULSORS

El document el signen 27 membres, entre els quals destaquen el propi Losada –doctor en ciències empresarials–, els exdiputats d’Unió Salvador Sedó, Montse Surroca i Conxita Tarruella, i l’editor Fèlix Riera.

No està el nom dels dos últims líders d’Unió –Josep Antoni Duran Lleida i Ramon Espadaler–, encara que Losada ha dit que Duran ha participat en més d’una reunió en què es van dissenyar els documents fundacionals, “però com altres 60 persones, i no especialment de forma molt rellevant”.

“Si un dia es vol incorporar, estarem molt contents”, i ha subratllat que entre els signants hi ha exmilitants d’Unió i altres persones que no tenen res a veure amb aquest partit.

CALENDARI

En els propers mesos abans de l’estiu tenen prevista una “forta mobilització” a tota Catalunya, reunions i un gran acte de presentació davant la societat civil.

Després de l’estiu celebraran la seva primera convenció nacional, que és l’òrgan sobirà del partit i que conformarà el nou organigrama de la formació.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]