ACN Barcelona.-Les platges de Barcelona van rebre l’estiu passat 3.844.029 visitants, el que representa un descens del 19% respecte el 2016, d’acord amb les primeres dades de l’enquesta municipal d’afluència les platges, que l’Ajuntament elabora cada dos anys per copsar l’ús i la valoració del servei. El motiu del descens s’explica per la inestabilitat meteorològica, amb un grau d’insolació menor i amb pluges més abundants i intenses que les de l’estiu del 2016, quan es va assolir la xifra màxima, amb 4.739.271 visitants, i en la línia del 2014. D’altra banda, segons l’Ajuntament de Barcelona, les mesures del Programa d’Acció de Platges ha permès redistribuir millor els usuaris i contenir la saturació de les platges de Ponent: Sant Sebastià, Sant Miquel, la Barceloneta i Somorrostro. En aquestes, el descens ha estat un 27% superior a les del sector de Llevant.

L’estiu passat es va caracteritzar per ser molt càlid i es van superar durant totes els mesos d’estiu entre 2 i 4 graus la mitjana climàtica de la ciutat, fins al punt de convertir-se ne el més càlid des del 1913. A més, en el període de maig a setembre ha plogut dos de cada cinc dies, amb 55 dies de pluja en total, un 40% del total. En quatre dels episodis, es va activar el Pla d’Actuació Municipal per insuficiència drenant.Pel que fa el Programa d’Acció de Platges ha inclòs 39 accions, entre les que destaquen millores en la mobilitat (amb un reforç de les línies de bus i de l’accessibilitat dels ciclistes al front marítim), les campanyes de conscienciació ambiental (amb informació sobre l’ecosistema i iniciatives per corresponsabilitzar els usuaris dels residus, fins assolir una reducció dels residus del 16% respecte el 2016); l’ampliació del programa d’activitats educatives; un nou servei de bany assistit a la platja de Llevant (2.846 serveis); la redimensió dels serveis a les platges i la regulació de la circulació de vehicles de mobilitat personal.Quant a la qualitat de l’aigua pel bany, durant l’estiu es van fer 207 mostres per part de l’ACA i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Del total, 178 mostres van presentar uns resultats de qualitat excel·lents, en 14 la qualitat era bona i en 15 insuficients. A més, el nombre de banderes grogues que es van hissar van créixer un 30% pel mal estat de la mar.Més assistències sanitàries que el 2017L’estiu passat també va deixar un augment de les assistència sanitàries a les platges de Barcelona, amb 3.977 a 30 de setembre davant les 3.241 en el mateix període de l’any passat. També van créixer les evacuacions als hospitals, 101 davant les 82 de l’estiu del 2017, mentre que els rescats a l’aigua van passar de 58 a 45 i les persones perdudes es van reduir de 161 a 55.A més, a la platja de Llevant, Nova Icària i Barceloneta es va instal·lar una passera amb boies que arribava al mar per ajudar a entrar i sortir de l’aigua a les persones amb més dificultats de mobilitat.D’altra banda, les deixalles recollides a la sorra, a les papereres de rebuig i a les papereres d’envasos van caure en passar de les 863.630 del 2017 a les 855.660 de l’estiu passat. La mitjana per usuari es va situar en 0,22 quilos, el que suposa un descens del 16% respecte el 2016. A l’aigua, es van recollir 36,5 metres cúbics de residus flotants, pràcticament la meitat de l’any passat.Pel que fa el servei de la platja d’accés per a gossos, un total de 10.976 animals van utilitzar l’espai, de 1.250 metres quadrats a la platja de Llevant. L’espai va entrar en funcionament al juliol i va rebre una valoració de 7,4 per part dels usuaris.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb