ACN Barcelona.-El nombre de línies de banda ampla fixa a Catalunya augmenta un 60% entre el 2007 i el 2015 segons l”Informe de gestió i impuls de les infraestructures de telecomunicacions a Catalunya’, presentat aquest divendres pel Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC). Segons dades del 2016, un 77,3% de les llars catalanes compta amb xarxes fixes a velocitats de 100Mbps. El gruix de banda ampla d’aquesta velocitat se situa a Barcelona: 9 de cada 10 llars en gaudeixen, mentre que 4 de cada 10 ho fan a Girona, Lleida i Tarragona. L’accés a banda ampla a través de xarxes mòbils 4G se situa en el 98% al 2016. El 58’9% dels municipis catalans tenen accés a les xarxes mòbils LTE (4G), mentre que el 96’4% en tenen a les 3G. La fibra òptica és l’accés instal·lat majoritari amb més de 4’6 milions, seguit dels de fil de coure amb 3 milions.

Entre el 2007 i el 2015, el nombre de línies de telefonia fixa disminueix un 5,1% a Catalunya, mentre que el nombre d’abonats de telefonia mòbil creix un 42,3%. El país europeu líder de telefonia fixa és França amb un 59,9% d’abonats, mentre que Itàlia té més abonats a la mòbil amb 142,1% d’usuaris –és a dir, hi ha gent que té més d’una línia mòbil-. Les dades a Catalunya són superiors a la mitjana espanyola i europea, llevat de la telefonia mòbil pel que fa a Europa. El nombre d’abonats al telèfon fixe a Catalunya és del 47,4%, mentre que a Espanya és de 41,9% i a Europa del 37,5%. D’altra banda, els abonats al telèfon mòbil es de 115% al territori català, mentre que Espanya té 7 punts menys i Europa té 5 punts més per sobre que Catalunya. Pel que fa a la banda ampla fixa, Catalunya té un 33,4% d’abonats mentre que Espanya i Europa tenen un 29,2%.En l’informe, el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya ha recomanat instar al govern espanyol aprofitar la tramitació de l’avantprojecte de llei de racionalització dels organismes supervisors per restablir una autoritat administrativa independent que assumeixi les funcions de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions eliminada, restablint la seu a Barcelona.Durant la presentació de l’estudi, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha explicat que “estem treballant per acabar les línies de fibra òptica transversal i Manresa-Calaf, per que s’hi puguin afegir a les ja existents diagonal i Vic-Ripoll”.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]