L’empresari lleidatà Tatxo Benet, soci de Mediapro i propietari de l’obra censurada ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, retirada ahir d’Arco Madrid, negocia d’exposar-la al Museu de Lleida. Ho ha pogut confirmar VilaWeb de fonts del museu. Benet ha dit avui que el trasllat de les quaranta-quatre peces del Museu de Lleida a Sixena el va ‘afectar molt’ i que voldria omplir el lloc buit que hi han deixat. Paral·lelament, la Diputació de Lleida també li ha ofert l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) per exposar l’obra.

La peça que denunciava l’existència de presos polítics a l’estat espanyol aplegava els rostres pixelats del vice-president Oriol Junqueras, l’ex-president de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Benet la va adquirir per gairebé 80.000 euros, però més tard Ifema la va retirar de l’estand de la galeria Helga de Alvear, on havia d’obrir-se al públic des d’ahir fins el 25 de febrer.

Es tracta d’un treball de l’artista Santiago Sierra que inclou un total de vint-i-quatre casos, com el dels joves d’Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, els directius d’Egin i els simpatitzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29 de març de 2012. Cadascun va acompanyat d’una breu llegenda explicativa que permet d’identificar-lo, si bé no hi consta el nom.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]