ACN Girona.-El Museu d’Art de Girona exposa per primer cop el conjunt de vitralls originals del segle XIV que van decorar l’absis de la Catedral de la capital gironina. A més, l’exposició també es compta amb les taules de vitraller, les fustes amb els dibuixos preparatoris que van sevir de plantilla per a la creació dels vitralls finals. L’exposició, amb el nom ‘Vitralls: La llum de la catedral de Girona’ ha estat organitzada per la comissària Anna Santolària i compta amb onze fragments de vitralls procedents de la Catedral de Girona. Es complementa amb un catàleg amb textos de l’especialista en aquest art, Sílvia Cañellas. La mostra es podrà visitar fins el proper 22 de maig del 2016.

Tot i que el procés de creació de vitralls està documentat en diversos textos medievals, les dues taules de vitraller que es poden veure en aquesta exposició són l’únic testimoni material que s’ha conservat arreu d’Europa. Les taules de vitraller són, doncs, un document i resta única per a l’estudi de l’art del vitrall i els traços geomètrics que s’hi representen corresponen a dissenys preparatoris que es van fer per construir els vitralls de l’absis de la catedral de Girona, durant el segle XIV.Els vitralls gironins, que també es poden veure a l’exposició, segueixen els corrents europeus de l’època i es troben entre els de més qualitat i vàlua de la vitralleria catalana. El conjunt de fragments formen part de la primera campanya d’envidriament que, segons els estudis, va finalitzar el 1348. Tot i que no disposen de perspectiva, són peces de caràcter expressionista que il·lustren clarament les tècniques de creació de vitralls que s’utilitzaven durant aquesta època a Catalunya. D’altra banda, els interessats també podran descobrir els vitralls de la girola, que van ser executats a mitjans del segle XIV per Guillem de Letumgard, més realistes, seguint les tècniques i estil del gòtic internacional.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb