PArlament d'Andorra-13191431

El Moneyval – Comitè d’Experts del Consell d’Europa – ha destacat el progrés que ha fet Andorra contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, des de l’última avaluació a la qual va ser sotmès el Principat, el 2017.

En un informe de seguiment publicat avui, l’organisme europeu assegura que el país ha enfortit la seva lluita contra el blanqueig de diners, després de reavaluar dotze recomanacions, nou de les quals van ser qualificades fa dos anys com ‘parcialment completes’ i ara passen a considerar-se completes.

Entre aquests punts, l’organisme del Consell d’Europa apunta millores en aspectes relacionats amb el blanqueig de diners, transferències bancàries, cooperació i coordinació internacional, noves tecnologies i notificació de transaccions sospitoses.

Però manté sense canvis des de l’última revisió els punts que avaluen sancions financeres, així com els controls interns a entitats bancàries, a sucursals i subsidiàries estrangeres, que segueixen considerant-se ‘majoritàriament conformes’.

A més, el punt relacionat amb falsificació i confidencialitat no s’ha modificat, i s’ha tornat a qualificar com a compatible. El Moneyval informa que tornarà a analitzar els progressos d’Andorra al desembre d’aquest any i també comprovarà si el país ha implementat noves mesures per complir amb els requisits del Grup d’Acció Financera (Gafi).

El govern andorrà ho considera molt positiu

En declaracions als mitjans andorrans, el ministre portaveu del govern, Jordi Cinca, ha fet una valoració molt positiva de l’informe del Moneyval i ha destacat que la millora ‘s’ha anat accelerant els darrers anys’.

Cinca ha recordat que el 2011 el Govern no complia cap requisit en 10 de les 40 recomanacions del Moneyval; que el 2017 ja no tenia cap recomanació amb aquesta pitjor nota; i que ara hi ha punts on fins i tot s’ha ‘millorat la qualitat de la qualificació’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb