El món acadèmic nord-americà fa pinya amb Mas-Colell contra la repressió del Tribunal de Comptes espanyol

  • Desenes d'experts i professors critiquen el tribunal i destaquen el prestigi acadèmic de l'ex-conseller

VilaWeb
Redacció
15.06.2021 - 16:08
Actualització: 15.06.2021 - 19:12

Desenes d’acadèmics d’arreu del món, sobretot nord-americans, han publicat missatges de suport a l’ex-conseller Andreu Mas-Colell, assetjat per la repressió del Tribunal de Comptes espanyol en una causa en què hi ha trenta-cinc persones més. Són membres del govern i ex-alts càrrecs de la Generalitat a qui la justícia espanyola reclama desenes de milions d’euros per les despeses de la suposada promoció del procés a l’estranger. Ahir, el fill de l’ex-conseller, Alex Mas, professor de la Universitat de Princeton director associat de l’Oficina de Pressupost del govern de Barack Obamava criticar aquesta situació “kafkiana”, adduint que el seu pare ja era retirat quan es va organitzar el referèndum del 2017.

“D’ací a dues setmanes, la casa, la pensió i el compte bancari dels meus pares poden ser embargats per les autoritats de l’estat, sense haver fet el procés pertinent”, deia Mas. També es demanava quina relació va tenir el seu pare amb el referèndum: “El document de més de 18.000 pàgines que li van enviar, amb deu dies per a poder-hi respondre (la seva única possibilitat de defensar-se de tot això) no ho especifica“. I explicava, a més, que el vot particular molt contundent d’una consellera del ple del tribunal, María Dolores Genaro Moya, assenyalava “que el tribunal no va ser imparcial, que la decisió es va basar en al·legacions no provades i que és ple d’exageracions. ”

La denúncia de Mas, en anglès, ha tingut un ressò fort. El Georgetown Center for Economic Research ha publicat un missatge en què diu: ” Molts de nosaltres hem après del distingit professor Andreu Mas-Colell. Estem torbats per aquestes informacions sobre el tractament que rep per part del govern espanyol. Cal que això se sàpiga i que se li concedeixi tot l’ajut legal”. El professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Berkeley de Califòrnia George Roland ha titllat el cas de “persecució increïble i injusta” i ha mostrat la seva solidaritat. Alex Tabarrok, professor de la George Mason University, ha compartit la denúncia tot parlant de confiscament. El professor i economista a la Harvard Kennedy School Dani Rodrik ha qualificat la situació d’inquietant i ha mostrat “tot el respecte per Mas-Colell”.

Kaushik Bashu, professor a la Cornell University i antic cap econòmic del Banc Mundial, ha donat la raó a Rodrik i ha escrit que Mas-Colell “és un dels millors economistes mundials i una persona amb grans qualitats humanes”. El professor del Massachusetts Institute of Technology Simon Aral ha escrit que “amb ‘kafkià’ no n’hi ha prou per a descriure això que li passa a Espanya a un gegant de l’economia moderna” i demana difusió i conscienciació del cas de Mas-Colell. Andreas Peichl, professor d’economia de la Universitat de Munic, ha dit que el cas “és una bogeria”, i també han compartit la denúncia els professors d’economia Mogens Fosgerau (Universitat de Copenhaguen), Jorge Restrepo (Universitat Javierana de Colòmbia), Eszter Hargittai (Universitat de Zuric) i Mario Torrico (Universitat FLASCO-Mèxic).

També se n’han fet ressò alguns periodistes de mitjans destacats. David J. Lynch, corresponsal d’economia de The Washington Post, ha compartit la denúncia del fill de Mas-Colell. David Keohane, corresponsal del Financial Times, ha titllat la situació de “salvatge”. Dylan Matthews, corresponsal de Vox, considera de bojos que facin pagar Mas-Colell per accions de govern que van fer altres persones. L’editor de la New York Magazine, Benjamin Hart, i el polític conservador britànic Ian Duncan també n’han parlat.

Entre les reaccions dels catalans usuaris de les xarxes també hi ha molts missatges criticant que els arguments del fill de Mas-Colell es basin en la contribució del seu pare a l’economia espanyola i en reiterar que no formava part del govern quan es va organitzar el referèndum. “M’entristeix que algú que va dedicar molts esforços a ajudar a construir l’educació superior i la recerca espanyoles, inclosa l’economia, sigui tractat d’aquesta manera”, va escriure Alex Mas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any