El metge que va detectar el brot d’Igualada critica durament la gestió de Salut

  • David Roncero avisa que si el Departament no pren decisions urgents, 'augmentarà la mortalitat'

VilaWeb
Redacció
21.03.2020 - 14:01
Actualització: 22.03.2020 - 19:40

David Roncero, el metge que va detectar el primer cas del brot a Igualada que va fer confinar tota la conca d’Òdena ja fa més d’una setmana, ha publicat una carta a La Vanguardia en què diu que ha observat errors en les conferències de premsa oficials. El primer, que l’origen del brot ‘es va atribuir erròniament’ a una infermera que treballava a l’hospital d’Igualada. En canvi, diu Roncero, la situació més probable és que la dona s’infectés dins el mateix centre, perquè no havia fet cap viatge recentment.

Ahir, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, van explicar en una conferència de premsa que el brot es va estendre el 28 de febrer en un dinar amb vuitanta assistents, en què van participar membres d’una família en concret, i en què hi havia molts professionals de l’Hospital d’Igualada. ‘Després es desenvolupa per dues vies. Una dins el centre i una altra d’exterior’, va afirmar Guix. Poc després, la infermera i la seva família van emetre un comunicat publicat pel diari La Veu de l’Anoia negant haver-hi participat i que aleshores fos diagnosticada de la Covid-19. D’una altra banda, el mateix diari ha publicat que no és cert que el dinar fos de vuitanta persones, sinó de cinquanta-tres.

Roncero, el metge que la va diagnosticar, ha avalat d’aquesta manera la versió de la infermera i ha afegit crítiques a la gestió del Departament tant a Igualada en concret i com el Principat en general. ‘D’ençà de l’inici del brot, molts treballadors de l’UCI reclamàvem la possibilitat de fer la PCR a pacients’ amb símptomes sospitosos, però van ser ‘sempre denegades per epidemiologia’. I afegeix que aquest és, probablement, l’origen del brot: un pacient ingressat amb coronavirus 2019 sense haver-ne estat diagnosticat.

Roncero afegeix a la carta que ‘hi ha decisions que s’haurien de prendre sense dilació, que depenen de polítics i d’alts tècnics sanitaris, que no es prenen i que causaran un nombre elevat de morts’. Subratlla especialment la necessitat d’establir un criteri per a ‘limitar els tractaments en un moment en què el sistema es col·lapsa i no es podran atendre tots els malalts’. Les dades, diu, les gestiona el Departament de Salut. ‘Si no acotem ara quins pacients són candidats a respiració assistida, la mortalitat augmentarà’, assegura. I demana als polítics que assumeixin les ‘decisions desagradables’ que els professionals han de prendre ‘cada dia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any