El Marroc ha prohibit una manifestació al Rif de suport als presos polítics catalans. La mobilització, convocada el 19 de febrer davant el consolat espanyol a Nador, ha estat suspesa per les pressions del govern espanyol. L’objectiu era denunciar els empresonaments i la persecució política de l’estat espanyol sobre Puigdemont i instar Espanya a ‘tornar a la legalitat democràtica i respectar les decisions del poble català sorgides de les urnes’.

Tradicionalment, el Marroc sempre havia prohibit les manifestacions nacionalistes del Moviment Popular del Rif. Quan es fan aquestes concentracions sense fer cabal de les prohibicions, la policia hi sol actuar amb contundència. Aquesta vegada, el règim alauita semblava que havia fet una excepció, segons que explica elconfidencial.com. Per primera volta, les autoritats marroquines no l’havien prohibida, cosa que va tesar les relacions entre el Marroc i Espanya. Això s’interpreta com un avís a les autoritats espanyoles pel suport que rep la revolta rifenya des de diverses institucions i entitats espanyoles, però també catalanes, com ara la CUP o ERC. El diputat Joan Tardà va preguntar la setmana passada al ministre d’Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis, per la situació de repressió al Rif.

No obstant això, finalment les pressions diplomàtiques espanyoles han tingut efecte i el Marroc ha acabat prohibint la concentració, sense explicar-ne oficialment els motius.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]