El barri del Poblenou acull per primera vegada el festival lumínic Llum BCN. Fins a l’any passat, es feia als carrers de Ciutat Vella el cap de setmana de les festes de Santa Eulàlia, però enguany s’organitza una setmana més tard, amb el doble d’actes i en un entorn més gran. Aquest cap de setmana, a partir de les set del vespre, diversos espais del Poblenou s’ompliran de llum amb espectacles d’artistes, alguns estudiants d’art i disseny, de Barcelona i d’arreu.

L’artista convidada del Llum BCN d’enguany és la reconeguda creadora quebequesa Monique Savoie, fundadora de la Societé des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real. La prestigiosa fundació, pionera en la fusió d’art i tecnologia, presentarà un seguit de projeccions immersives en 360 graus al domo de l’Espai Familiar, emplaçat a la cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger. Com que és una instal·lació tancada, els espectacles que s’hi fan es podran visitar també en horari diürn dissabte i diumenge a partir de les dotze del migdia.

Fora del recinte familiar, les nits dels espais a l’aire lliure del Poblenou s’il·luminaran amb obres repartides entre instal·lacions artístiques i espais transformats. En les primeres, es podran veure creacions com ‘Hexx‘, un rellotge format per dotze arcs hexagonals a la plaça de les Glòries Catalanes, o ‘Civilization‘, una pintura mural en moviment que interpreta l’infern a partir de llums i colors al Museu del Disseny. Altres espectacles destacats són ‘Axioma’ i ‘Lampounettes‘, una recreació de flexos gegants enmig del carrer Sancho de Ávila.

Pel que fa a espais transformats, s’han habilitat catorze entorns del barri amb il·luminació especial. L’Escola d’Arquitectura UIC acull ‘Llums Silvestres’, un jardí de llum acompanyat de música; a l’Institut del Teatre s’estableix una metàfora entre els humans i els insectes que passen per la vida sense pensar en la seva transcendència a partir de l’obra ‘A l’ombra dels fanals brillen les cuques de llum’. ‘L’alliberació de Santa Eulàlia’ i ‘People are light’ són uns altres títols que donaran vida a les nits del cap de setmana.

Molts bars i restaurants del barri s’han adherit al festival, i també hi haurà dos punts ocupats per furgoteques (foodtruck) del Mercat gastronòmada Van-Van. A més, enguany s’ha obert un concurs de fotografia a Instagram, de manera que les tres millors imatges dels actes de Llum BCN tindran premi.

El Poblenou, de tradició industrial, viu una transformació tecnològica idònia per a un festival tan innovador. Tot i que el naixement del Llum BCN va lligat a la festivitat de Santa Eulàlia i als petits racons de Ciutat Vella, enguany s’ha traslladat a un barri que s’obre noves oportunitats amb instal·lacions més àmplies, espectacles en mitgeres i façanes i rutes il·luminades.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb