L’Audiència de Barcelona ha acceptat el recurs d’apel·lació de la defensa del llibreter neonazi Pedro Varela, i ha suspès l’execució de la pena de tres mesos i un dia de presó per editar, distribuir i vendre del llibre Mein Kampf d’Adolf Hitler sense l’autorització dels propietaris dels drets. Varela va sortir ahir al vespre de la presó de Quatre Camins després de complir un mes i dinou dies de condemna.

El propietari de la Llibreria Europa va ingressar a la presó el 3 d’abril després que el jutjat penal número 15 de Barcelona li denegués la suspensió de la pena. El jutge va fer cas a la petició de la Fiscalia, que es va mostrar contrari a la suspensió de la pena perquè el condemnat tenia antecedents penals. Ara l’acta de l’Audiència apunta que els antecedents de Varela són prou antics i es poden considerar ‘cancel·lats’ o ‘cancel·lables’. Per això, el tribunal ha ordenat la suspensió del compliment de la pena de tres mesos i un dia de presó i l’alliberament de Varela amb la condició que no torni a cometre un altre delicte durant dos anys.

Varela ja va ser condemnat diverses vegades des del 1998 per difusió d’idees que justifiquen el genocidi i per promoure, afavorir, incitar a l’odi, la violència, l’hostilitat o la discriminació. En aquest sentit, la Fiscalia va constatar que les condemnes anteriors no van comportar la ‘reinserció social’ de Varela.

A l’abril, un jutjat penal de Barcelona va condemnar el propietari de la llibreria Europa, a pagar gairebé 70.000 euros a l’estat de Baviera per haver publicat el llibre d’Adolf Hitler sense el seu permís entre el 1997 i el 2010. En total en va fer deu edicions que va vendre a la seva llibreria i a d’altres d’Espanya i l’estranger, amb un total de 4.375 exemplars venuts i un valor global de 98.264 euros. El jutjat el va condemnar per un delicte contra la propietat intel·lectual a sis mesos de presó, 1.080 euros de multa i a un any d’inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres. L’Audiència de Barcelona, però, va estimar parcialment el seu recurs i finalment va establir la pena en tres mesos i el va eximir de pagar la indemnització de prop de 70.000 euros.

A més, va considerar que no es podia quantificar la totalitat dels perjudicis econòmics al titular dels drets de propietat intel·lectual del llibre, l’estat lliure de Baviera, i va deixar sense efectes la condemna imposada en la via de responsabilitat civil i absolia Varela de pagar-la. La sentència també recollia que el Ministeri de Finances de Baviera va manifestar que ja no tenia “cap interès” per continuar amb el processament de Pedro Varela i que retirava la denúncia presentada el 2009, sense que constés interès a obtenir reparació econòmica pels perjudicis produïts.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]