L’Audiència de Barcelona ha acceptat el recurs d’apel·lació de la defensa del llibreter neonazi Pedro Varela, i ha suspès l’execució de la pena de tres mesos i un dia de presó per editar, distribuir i vendre del llibre Mein Kampf d’Adolf Hitler sense l’autorització dels propietaris dels drets. Varela va sortir ahir al vespre de la presó de Quatre Camins després de complir un mes i dinou dies de condemna.

El propietari de la Llibreria Europa va ingressar a la presó el 3 d’abril després que el jutjat penal número 15 de Barcelona li denegués la suspensió de la pena. El jutge va fer cas a la petició de la Fiscalia, que es va mostrar contrari a la suspensió de la pena perquè el condemnat tenia antecedents penals. Ara l’acta de l’Audiència apunta que els antecedents de Varela són prou antics i es poden considerar ‘cancel·lats’ o ‘cancel·lables’. Per això, el tribunal ha ordenat la suspensió del compliment de la pena de tres mesos i un dia de presó i l’alliberament de Varela amb la condició que no torni a cometre un altre delicte durant dos anys.

Varela ja va ser condemnat diverses vegades des del 1998 per difusió d’idees que justifiquen el genocidi i per promoure, afavorir, incitar a l’odi, la violència, l’hostilitat o la discriminació. En aquest sentit, la Fiscalia va constatar que les condemnes anteriors no van comportar la ‘reinserció social’ de Varela.

A l’abril, un jutjat penal de Barcelona va condemnar el propietari de la llibreria Europa, a pagar gairebé 70.000 euros a l’estat de Baviera per haver publicat el llibre d’Adolf Hitler sense el seu permís entre el 1997 i el 2010. En total en va fer deu edicions que va vendre a la seva llibreria i a d’altres d’Espanya i l’estranger, amb un total de 4.375 exemplars venuts i un valor global de 98.264 euros. El jutjat el va condemnar per un delicte contra la propietat intel·lectual a sis mesos de presó, 1.080 euros de multa i a un any d’inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres. L’Audiència de Barcelona, però, va estimar parcialment el seu recurs i finalment va establir la pena en tres mesos i el va eximir de pagar la indemnització de prop de 70.000 euros.

A més, va considerar que no es podia quantificar la totalitat dels perjudicis econòmics al titular dels drets de propietat intel·lectual del llibre, l’estat lliure de Baviera, i va deixar sense efectes la condemna imposada en la via de responsabilitat civil i absolia Varela de pagar-la. La sentència també recollia que el Ministeri de Finances de Baviera va manifestar que ja no tenia “cap interès” per continuar amb el processament de Pedro Varela i que retirava la denúncia presentada el 2009, sense que constés interès a obtenir reparació econòmica pels perjudicis produïts.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb