El jutge rectifica i ordena de retornar els mòbils de dos periodistes de Mallorca

  • La defensa demana que es comuniqui on han estat dipositats els mòbils i els ordinadors requisats, qui hi ha tingut accés i quina inspecció, escorcoll, còpia o manipulació se n'ha fet

VilaWeb
Redacció
27.12.2018 - 17:02
Actualització: 27.12.2018 - 23:58

El jutge instructor del cas Cursach, Miguel Florit, ha ordenat que es retornessin els telèfons mòbils i el material informàtic de dos periodistes del Diari de Mallorca i Europa Press. Els els van requisar el dia 11 proppassat per saber l’origen de diverses informacions que s’havien publicat sobre aquest cas. Avui els han telefonat perquè anessin a recollir els mòbils i ara la defensa demana que es comuniqui on han estat dipositats els mòbils i els ordinadors requisats, qui hi ha tingut accés i quina inspecció, escorcoll, còpia o manipulació se n’ha fet.

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes va assumir l’estudi de la denúncia d’aquests dos periodistes per presumptes delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l’exercici del dret de secret professional del periodista.

La possible violació del dret de secret professional va originar una onada d’indignació entre els professionals de la comunicació a les Illes i a tots els Països Catalans, amb concentracions davant els tribunals superiors de justícia de Palma, València i Barcelona i també ciutats de l’estat espanyol.

En l’àmbit europeu, es vol reforçar la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes del Consell d’Europa i per això una plataforma de suport va emetre una alerta arran d’aquests fets, en què invocava el dret de confidencialitat de les fonts periodístiques. L’alerta té origen en la Federació Europea de Periodistes, la Federació Internacional de Periodistes i l’organització internacional Índex sobre Censura, que defensen el dret de llibertat d’expressió i les activitats periodístiques.

En el cas Cursach s’investiga, entre moltes més coses, una presumpta trama de connivència entre responsables de discoteques i locals d’oci i policies locals de Palma i Calvià per a afavorir els negocis de l’empresari Bartolomé Cursach, dominador durant dècades de la vida nocturna mallorquina. Fa pocs dies, la fiscalia anticorrupció va presentar l’escrit d’acusació d’aquest cas i atribueix a Cursach els delictes d’associació criminal, prevaricació, suborn i coaccions, pels quals sol·licita una condemna de vuit anys i mig de presó. Acusa també 23 persones més, entre les quals 15 policies, per qui demana condemnes que sumen 171 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any