El jutge Ismael Moreno acusa Joan Coma utilitzant el codi penal franquista

  • Fa esment del concepte de 'delicte contra la forma de govern' inclòs en el codi penal del 1973

VilaWeb
Redacció
28.12.2016 - 10:38
Actualització: 28.12.2016 - 10:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat de la CUP i advocat de Joan Coma, Benet Salellas, ha denunciat avui abans d’entrar a l’Audiència espanyola que el jutge Ismael Moreno, aplica el codi penal franquista al regidor de Vic per a privar-lo de llibertat. El jutge imputa a Coma delictes de sedició i ‘contra la forma de govern’, un concepte jurídic inclòs en el codi penal espanyol del 1973. ’El jutge Moreno utilitza conceptes franquistes; utilitza instruments de la dictadura’, ha dit Salellas, que també ha avançat que Coma respondrà totes les preguntes que se li formulin.

Fragmenyt de la interlocutòria del jutge Ismael Moreno contra Joan Coma.
Fragmenyt de la interlocutòria del jutge Ismael Moreno contra Joan Coma.

El concepte ‘contra la forma de govern’ és inclòs en el títol segon del codi penal del 1973, el que recull els ‘delictes contra la seguretat interior de l’estat’. I més específicament ‘delictes contra el cap de l’estat, el seu successor, alts organismes de la nació, forma de govern i lleis fonamentals’. I consisteix en ‘executar actes directament encaminats a substituir per un altre el govern de la nació, a canviar il·legalment l’organització de l’estat o a despullar en tot o en part el cap de l’estat de les seves prerrogatives i facultats’.

Aquell codi penal especificava alguns casos constituents de delicie, com ara ‘els qui en les manifestacions o reunions públiques o en llocs de nombrosa concurrència fessin visques o uns altres crits que provoquessin aclamacions directament encaminades a la realització de qualsevol de les finalitats determinades en l’article anterior’.

La defensa de Joan Coma diu que el jutge no pot argumentar cap delicte amb un concepte que no vigent en la legalitat actual. Fins i tot el Síndic de Greuges es va pronunciar contra aquest fet. Rafael Ribó explicava en aquest informe sobre el cas contra Joan Coma que només dos dies després de l’aprovació de la resolució del 9 de novembre al Parlament (la que va defensar Coma en el ple de Vic), el fiscal en cap de l’Audiència espanyola, Javier Zaragoza, ja dictava una ordre adreçada a les forces i cossos de seguretat de l’estat, inclosos els Mossos d’Esquara, perquè l’informessin de la possible comissió dels delictes de sedició i rebel·lió pel fet de donar suport a la resolució parlamentària. ‘Sorprenentment’, deia el Síndic de Greuges, el fiscal Zaragoza dedicava tres de les nou pàgines del seu escrit a interpretar la tipificació vigent d’aquestes delictes conforme eren descrits no pas en el codi penal actual, sinó en el codi penal de 1973.

El jutge Ismael Moreno era inspector de la policia durant el franquisme, i ja va ordenar l’ingrés a presó d’uns titellaires i investiga també l’ANC. Vegeu aquest perfil que en feia Andreu Barnils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes