El jutge de l’1-O demana qui va pagar el Pacte pel Referèndum i Elena respon que rebien aportacions individuals

  • El magistrat pregunta per qui va ser el responsable d'adquirir el domini de la web i els testimonis no ho saben

VilaWeb
Redacció
20.04.2018 - 19:43
Actualització: 20.04.2018 - 21:01

El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha demanat al que va ser coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, si aquesta plataforma va rebre subvencions públiques. Elena, que ha declarat com a testimoni en la causa de l’1-O aquest divendres, ha respost que només rebien aportacions individuals, segons han explicat fonts properes. El jutge també s’ha interessat per qui va ser el responsable de comprar el domini de la web ‘pactepelreferendum.cat’ i els testimonis que han declarat, com Elena o el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, han respost que ho desconeixien. Elena, que ha preferit no donar detalls als periodistes del contingut de les preguntes ni de la seva declaració a la sortida, sí que ha incidit que el conflicte català requereix “diàleg”.

Elena ha explicat al magistrat que investiga l’1-O que no tenien dificultats per fer funcionar el Pacte Nacional pel Referèndum a través d’aportacions individuals o de les mateixes entitats, segons han assenyalat fonts properes. També li han demanat quantes vegades es van reunir al Parlament.

Una altra de les preguntes destacades ha estat qui va ser el responsable d’adquirir els dominis de les webs ‘pactepelreferendum.cat’, ‘referendum.cat’ i ‘catalanreferendum.eu’ i Elena ha respost que no ho sabia. Graells tampoc coneixia qui va firmar la compra dels dominis, si bé ell va signar-ne l’autorització d’ús.

D’altra banda, han preguntat a Elena per què el Pacte Nacional pel Referèndum va funcionar durant pocs mesos, ja que va començar a caminar el desembre del 2016 i va presentar l’informe final el juny del 2017.

També havia estat citada com a testimoni una funcionària del Departament de Presidència que en coordina les webs i que ha assenyalat que el seu paper es va limitar a supervisar-ne la seguretat per als usuaris. També han declarat un tècnic del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i un altre del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT).

Després de declarar, Elena ha atès els mitjans a la sortida de la Ciutat de la Justícia, i en una “reflexió general” ha subratllat que seria “bo” que el conflicte entre Catalunya i Espanya es resolgui a partir del “diàleg”. Segons l’exdiputat parlamentari, és la política qui ha de resoldre la situació, i no els tribunals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any