El gran “Mural Sonor” amb què Acció Cultural del País Valencià celebra el cinquantè aniversari

  • L'entitat ha obert un espai de micromecenatge per a aconseguir els 80.000 euros que necessita per a confegir aquest projecte

VilaWeb
Alguns dels participants en el 'Mural Sonor' durant la presentació del projecte. Imatge: (Prats i Camps / ACPV)
Redacció
11.05.2021 - 14:17
Actualització: 11.05.2021 - 18:46

Encara que legalment l’entitat no es va poder registrar amb el nom actual fins uns quants anys més tard, Acció Cultural del País Valencià va nàixer l’any 1971 com una associació per a promocionar la llengua i la cultura. Ara fa, per tant, cinquanta anys.

El gran envit d’aquesta celebració és la creació del “Mural Sonor del País. La gran antologia de la música en valencià”, tal com l’han anomenat. Quatre discs per a abastar tots els estils i totes les èpoques de la música en català feta al País Valencià. Amb un rerefons estellesià i amb l’esperit d’incloure totes les comarques, és un projecte ambiciós. Hi participaran més d’un centenar de professionals de la música amb l’objectiu de retre homenatge a tots els que han anat marcant el camí. “És una marca de la casa d’Acció Cultural, embarcar-se en grans transatlàntics. Embolica tot el món, s’il·lusiona i no veu res impossible. Cuidar la cultura, reconèixer els antecessors i mirar cap al futur sense gens de nostàlgia.” Així explicava Anna Oliver, presidenta de l’entitat, per què posen en marxa el Mural.

L’han presentat avui al terrat de l‘Octubre Centre de Cultura Contemporània amb la presència d’alguns dels artistes i la periodista Amàlia Garrigós.

Un Verkami de 80.000 euros

Per a completar el projecte han activat un Verkami. S’han d’aconseguir 80.000 euros en quaranta dies perquè els terminis que s’han proposat es puguen complir. Tot i això, els músics encarregats de posar els maons ja han començat a treballar. És el cas de Miquel Gil, que ha dit que el cap no para de fer-li voltes, perquè cinquanta anys no es compleixen cada dia.

Ruben Pitarch, coordinador d’activitats d’Acció Cultural, ha explicat que la idea va sortir en el context d’un any tan dur. “La gent que va fundar Acció Cultural es mereix que els demostrem que continuem vius i que cuidem el seu llegat. La música té molta potència i és un bon antídot contra tot el que vivim ara.”

La quantitat que es recapte, una volta descomptades les despeses de gestió del Verkami, aniran íntegrament a pagar els salaris de tots els qui hi treballen. “És la nostra manera de cuidar la cultura”, ha dit Pitarch.

ACPV, l’acrònim que titula el Mural

Els quatre discs que conformaran l’antologia tenen per títol una paraula que comença per la lletra de l’acrònim d’ACPV. Seran discs en format físic, objectes preats que amb el pas del temps aniran guanyant valor, han explicat els organitzadors. Encara que també serà possible que els petits mecenes es descarreguen les versions digitals de les obres.

A, d’arrel. Es vincula a la música tradicional i l’han encarregat a Miquel Gil i a Noelia Llorens, Titana. Una veu consolidada i indiscutible al costat d’una veu emergent i molt potent. “Serà un treball molt col·laboratiu. Si no hi participa més gent, és perquè no podré. L’he pensat com un viatge per totes les comarques del País Valencià. Recuperar coses que es fan al territori, però no me n’he pogut estar de compondre alguna cosa”, ha explicat Gil, encantat de fer aquest treball. I per posar lletra a la música, s’ha demanat la col·laboració de més de vint poetes del país.

C, de carrer. És el disc dedicat a la música festiva, al mestissatge, un gènere imprescindible per a entendre la música del nostre temps. Música relacionada amb l’esperit alegre i combatiu. Per fer-lo realitat s’ha creat una banda formada per músics de diferents formacions i li han posat el nom de No Falla. L’encapçalen Andreu Ferre del Diluvi i Lucía Bisquert, de Sedajazz. Bisquert ha explicat que li feia molta il·lusió fer arranjaments de temes que escoltava quan era una adolescent. Entre més músics, hi haurà Bàrbara López, de Mafalda, Anna Millo de The Dance Crashers, Clara Calvo de Candela Roots, i Tània Camacho de Freak Fandango.

P, de pell. És la cançó d’autor. El primer gènere que apareix amb Raimon, amb Mari Carme Girau, amb Ovidi Montllor, fins a Clara Andrés. La sensibilitat i l’emoció a la pell que portaran als temps actuals Borja Penalba i Mireia Vives. Una trentena de noms entre intèrprets i interpretats.

V, de veta. És allò que enlluerna perquè té un color o una brillantor diferent. Així han titulat el quart disc, que és el dedicat al pop-rock. Un gènere que sempre ho ha tingut més complicat que els altres. Pràcticament una raresa. Àlex de Tardor i May Ibáñez, de Badlands, són els encarregats d’arranjar temes emblemàtics de les darreres dècades. Alguns, seran joies estranyes per al gran públic. “És molt important i molt agraït posar la veu i donar una segona vida a aquestes cançons, perquè molts grups van quedar en un lloc que no es mereixien. Cantar amb els companys de Tardor és molt reconfortant”, ha explicat la vocalista de Badlands.

El desig dels concerts

Una de les recompenses que poden rebre els mecenes són entrades per al concert de Mural Sonor. La direcció d’Acció Cultural no descarta que, si les coses roden bé, aquest siga el concert del Vint-i-Cinc d’Abril de 2022. Anna Oliver ha expressat el desig que les autoritats culturals del país siguen sensibles al projecte i contracten els concerts perquè puga rondar per totes les comarques valencianes.

Homenatge a Josep Renau i Andreu Alfaro

El cartell amb què Acció Cultural del País Valencià vol celebrar aquest cinquantè aniversari és obra de Toni Payà, un home de la casa. I també és un homenatge i un reconeixement. En aquest cas, a Josep Renau, el muralista que va ser un dels fundadors d’Acció Cultural. “El fragment del mural que hem triat es titula La marxa de la joventut cap al futur, i ho hem fet amb tota la intenció de donar a conèixer l’obra de Renau a les noves generacions”, ha explicat Anna Oliver. D’altra banda, Andrea Alfaro, la néta de l’escultor Andreu Alfaro, ha fet un redisseny del logotip de l’entitat també com a homenatge a un artista que sempre va estar lligat a la casa. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any