El govern veu gairebé nul el risc que quedin meses sense constituir el 14-F

  • El govern garanteix que les persones vulnerables que voten a primera hora no es quedaran a les meses si hi ha vacants

VilaWeb
EFE
06.02.2021 - 13:14

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña-López, veu “gairebé nul” el risc que el 14 de febrer, quan se celebren les eleccions al parlament, quedin meses electorals suspeses, en no haver-se pogut constituir abans de les 10.00. En declaracions al canal 3/24, el responsable del govern ha admès, no obstant això, que només fins al dia abans, el dissabte 13 de febrer, se sabrà amb exactitud “quantes meses perillen molt o poc”, perquè es necessiten unes 82.000 persones per cobrir les meses, ha dit.

En qualsevol cas, ha titllat de “coherent” la decisió de la Junta Electoral de Barcelona que aquells membres suplents que el 14-F hagin quedat lliures, perquè la seva taula electoral ja s’ha pogut constituir, siguin reassignats a d’altres meses amb dificultats, per la incompareixença dels titulars designats per sorteig.

D’aquesta manera, es pretén evitar que les vacants que pugui haver-hi siguin cobertes, com preveu la llei, amb els primers electors que acudeixin al col·legi electoral a partir de les 09.00, ja que la primera franja horària del 14-F està reservada perquè votin les persones grans. Ha garantit que els col·lectius vulnerables que voten a primera hora no es quedaran a les meses electorals si hi ha vacants i no es poden constituir. “La gent que pensava votar a les 12 per si de cas. No passa res, pot anar a les 9 tranquil·lament, que ningú els posarà en una mesa”, ha dit.

Peña-López ha explicat que en la majoria dels casos els buits que faltin per cobrir es podran solucionar de forma “molt fàcil”, desplaçant personal ja convocat per al dispositiu electoral d’una mesa a una altra, però a zones rurals ha assegurat que pot ser que algunes persones hagin de desplaçar-se d’un municipi a un altre.

Aquest alt càrrec del govern ha assegurat que si es tracta de casos molt puntuals la policia local o els Mossos podran encarregar-se de desplaçar una persona, però que si el dissabte 13 de febrer afloren molts buits per cobrir en les meses, “haurem d’inventar-nos una manera de moure aquestes persones molt ràpid”, perquè les taules han d’estar constituïdes preceptivament abans de les 10.00 perquè no siguin suspeses.

No obstant això, ha opinat que “la previsió que a les 10.00, que és l’hora que se suspenen automàticament les meses que no hagin estat constituïdes, és gairebé nul·la”. I és que, si a partir de les 09.00 no pot constituir-se una mesa per falta de titulars i suplents, les Juntes Electorals de Zona tenen la potestat de nomenar per força altres persones, com a un suplent d’una altra mesa.

En el cas que la taula no estigués constituïda a les 10.00, automàticament quedaria suspesa, i llavors els votants que depenen d’aquesta mesa haurien de votar 48 hores més tard, és a dir, dimarts.

D’altra banda, Peña-López ha explicat que segurament a partir del dilluns es començarà a avisar els membres cridats a formar part de les meses electorals perquè es facin un test d’antígens. Es farà un enviament de SMS massius, perquè s’han creuat dades del cens amb la base de dades del departament de Salut per localitzar aquestes persones, i se’ls donarà hora concreta per a això al seu centre d’atenció primària de referència.

En paral·lel, no obstant això, les juntes electorals s’afanyen resoldre a corre-cuita les més de 20.000 al·legacions rebudes per ciutadans convocats a formar part de meses electorals. Peña-López ha explicat que la normativa sobre processos electorals és molt restrictiva, però que s’està fent un esforç per atendre les raons donades pels electors.

Així mateix, ha recordat que les juntes electorals són autònomes i que, encara que la de Barcelona ha optat per recórrer als suplents, les altres juntes provincials podrien autoritzar voluntaris per cobrir buits, perquè no estan obligades a seguir el mateix criteri que a Barcelona, i que també alguns ajuntaments poden tenir mobilitzades persones per si hi ha problemes amb el dispositiu electoral, ha comentat. En tot cas, el responsable del govern ha subratllat que el dia de les eleccions hi haurà mobilitzades unes 100.000 persones a tota Catalunya perquè tot funcioni correctament.

D’altra banda, ha assegurat que el recompte es farà amb totes les garanties sanitàries, amb separació de dos metres entre persones, però que l’ús de guants pot alentir una mica el procés, i també ha donat per descomptat que serà “impossible” evitar que es produeixi algun “solapament” entre les franges horàries recomanades a cada col·lectiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any