La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha declarat l’existència d’un sisè brot de la plaga Xylella fastidiosa al País Valencià i ha adoptat mesures fitosanitàries urgents d’eradicació i control per a evitar la seva propagació. Segons que informa aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) les mesures afecten 47 parcel·les de les comarques de la Marina Baixa, la Marina Alta i el Comtat.

El departament d’Agricultura ha informat que, seguint la normativa europea, a les parcel•les infectades, i a 100 metres a la redona es realitzaran tractaments insecticides contra els possibles vectors. Posteriorment, es procedirà a l’arrancada i destrucció del material afectat per trituració in situ. El govern decreta una zona tampó de cinc quilòmetres de radi al voltant de la zona infectada. El decret estableix un termini màxim de 15 dies per arrancar i destruir in situ tot el material vegetal d’espècies hospedants de Xylella fastidiosa, tot el material vegetal infectant i tot aquell amb símptomes sospitosos d’estar infectat.

Els propietaris de les parcel·les que pogueren resultar afecta des, tant en la zona infectada com en la zona tampó, estaran obligats a permetre l’accés a les parcel·les al personal de l’administració , per a l’execució de les mesures fitosanitàries previstes. En el cas que el propietari decideixi realitzar la destrucció pels seus propis mitjans, aquesta haurà d’executar-se en presència de personal de la conselleria. Així, mateix, recorda que és obligació dels propietaris mantenir els seus cultius, plantacions i collites, així com les masses forestals i el medi natural, en bon estat fitosanitari per a la defensa de les produccions pròpies i alienes, i aplicar les mesures fitosanitàries obligatòries que s’estableixin com a conseqüència de la declaració d’existència d’una plaga.

El govern adverteix que l’incompliment de les mesures pot ser considerat infracció administrativa, la qual cosa pot obligar l’òrgan competent a iniciar el corresponent expedient sancionador. Des que es va detectar el primer brot el juny del 2017, en l’actualitat hi ha 22 municipis íntegrament afectats per la Xylella fastidiosa. Es tracta d’Alcalalí, Balones, Benasau, Beniardà, Benifato, Benigembla, Benimassot, Bolulla, Callosa d’en Sarrià, El Castell de Guadalest, Facheca, Famorca, Gata de Gorgos, La Nucia, Llíber, Murla, Parcent, Polop, Quatretondeta, Senija, Tàrbena i Xaló. Altres 35 municipis estan parcialment afectats.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]