El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

ACN Barcelona.-El Govern recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la el reglament de l’impost sobre begudes ensucrades envasades. El secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha anunciat aquest dimecres que presentaran un recurs de cassació contra la resolució judicial, ja que encara no és ferma. Justament per això, Castellanos ha considerat que la taxa té “plena vigència” i hi ha “suficient seguretat jurídica” per continuar recaptant l’impost. “Mentre no hi hagi una sentència ferma defensem la plena vigència de l’impost”, ha dit el número dos de la conselleria, que ha insistit que el tribut “se seguirà pagant”. Castellanos ha afirmat que la sentència té una fonamentació “feble” i ha defensat que l’impost té “beneficis socials”.

Castellanos ho ha dit en una atenció als mitjans prèvia a la presentació d’un informe de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), que ha calculat l’impacte econòmic de la taxa i en la salut de la ciutadania en els pròxims anys en base a dos estudis externs i ja publicats que afirmen que l’impost redueix el consum de begudes ensucrades -un 15,4% i un 2,2%, respectivament-. L’informe conclou que la taxa és una “mesura eficient”.Segons Ivàlua, l’impost estalviarà 61,16 milions d’euros a la societat i millorarà 9.390 anys l’esperança de vida del conjunt de la població que en el moment d’entrada en vigor del tribut -maig del 2017- era major de 20 anys. Aquesta estimació s’ha fet assumint que el tribut redueix un 15,4% el consum d’aquest tipus de producte i mostra l’estalvi i la millora per als 75 anys posteriors a l’entrada en vigor de l’impost.Prenent com a base el segon estudi, que afirma que la reducció del consum de begudes ensucrades envasades és del 2,2%, l’estalvi de costos seria de 6,85 MEUR i l’esperança de vida augmentaria en 1.322 anys. El director d’Ivàlua, Marc Balaguer, ha explicat que han utilitzat dos estudis “sòlids” que analitzen l’impacte de l’impost en el consum a Catalunya. El primer estudi, que constata una reducció superior del consum -del 15,4%- es va publicar el 2018, i el signen els investigadors Judit Vall i Guillem López-Casasnovas, i el segon és del 2019 dels investigadors Toni Mora, Eleonora Fichera, Beatriz G Lopez-Valcarcel i David Roche. Tots dos s’han fet en base a dades de supermercats.L’informe del consorci públic constituït per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, el Consell Interuniversitari de Catalunya i el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya conclou que el tribut és una mesura “eficient” per combatre l’obesitat i les malalties derivades i recomana mantenir-lo.Castellanos ha remarcat que l’impost és vigent a altres països com el Regne Unit, França o Nova Zelanda: “Ens posa a l’avantguarda de polítiques fiscals per fomentar hàbits saludables”, ha dit. El secretari general ha assegurat que comptaran amb els ingressos de l’impost, que ha estimat en uns 42 MEUR anuals, per elaborar els pressupostos per a l’exercici 2020. “Estem convençudíssims que l’impost se seguirà pagant”, ha afirmat.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.