El govern municipal i ERC arriben a un acord pressupostari a Barcelona

  • Es tracta d'una entesa a tres bandes entre BComú, el PSC i ERC que permetrà de tirar endavant els comptes del 2021

VilaWeb
Europa Press/ACN
20.12.2020 - 11:38
Actualització: 20.12.2020 - 17:22

El govern d’Ada Colau ha tancat un pacte amb ERC per aprovar el pressupost a Barcelona. Es tracta d’una entesa a tres bandes entre BComú, el PSC i ERC que permetrà tirar endavant els comptes del 2021. El pressupost serà el més gran de la història del consistori barceloní, dotat de 3.200 milions d’euros.

L’acord s’ha fet públic avui en una compareixença conjunta de la batllessa amb el primer tinent de batlle, Jaume Collboni, i el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall. D’aquesta manera el pressupost del consistori es podrà aprovar al plenari del Consell Municipal el dimecres 23 de desembre, el darrer que es farà aquest any.

Colau ha destacat que la ciutadania demana els acords “més amplis possibles entre forces, en aquest cas, progressistes”, mentre que Maragall ha subratllat que els comptes permetran a l’administració local disposar de recursos extraordinaris.

Per part seva, Maragall ha assegurat que els recursos són extraordinaris perquè l’administració local té capacitat d’endeutar-se, encara que “amb la prudència i solvència adequades a les necessitats”, i ha posat en valor el compromís d’actualitzar el reglament orgànic municipal (Rom) i la Carta de Barcelona.

Collboni remarcat que l’acord encara està obert a al·legacions, amb el que serà possible incorporar propostes d’altres actors polítics, però també econòmics i socials de la ciutat.

El pressupost anirà al ple municipal dimecres que ve: es preveu la seva aprovació amb el suport dels grups del govern municipal i d’ERC –en total, sumen el 70% del consistori–; amb l’objectiu d’assegurar el compliment dels acords, es crearà una comissió de seguiment.

Colau ha explicat que l’objectiu del pressupost és “apostar pel màxim d’inversió pública” amb polítiques anticícliques davant la crisi econòmica pel coronavirus, per la qual cosa es dedicaran uns 300 milions a habitatge, infància i economia local, entre més.

Altres 50 milions d’euros es destinaran a adquirir 30% d’habitatges de protecció de promocions privades, per a incrementar el parc d’habitatge públic i estimular les promocions privades, un punt prioritari per a ERC en l’acord, segons han explicat fonts del partit a Europa Press.

Hi haurà un fons per a les obres de rehabilitació, ampliació i millora dels equipaments escolars de la ciutat, al qual es destinaran 26 milions i que Maragall encara no ha volgut desgranar, en preguntar-se-li sobre aquest tema.

Altres 30 milions aniran destinats a inversions per a projectes de proximitat com la rehabilitació d’equipaments, millores de l’espai públic, millora o expropiació de peces d’interès públic.

A més, s’invertiran 12 milions d’euros en un fons d’atenció a la infància, i altres 12 més es dedicaran a reforçar les ajudes per al pagament del lloguer de famílies vulnerables, d’atenció domiciliària i dispositius específics per a donar resposta a la pandèmia.

Fiscalitat

Els pressupostos mantenen una reducció del 75% de la taxa de terrasses –alguna cosa pot actualitzar-se al llarg de l’any–, i s’endarrereix el pagament del tribut que grava les estades turístiques a la ciutat.

També es redueix en un 75% la taxa d’ús d’espai públic per part de mercats no sedentaris, fires, quioscos de premsa, floristeries, xurreries i llocs de castanyes, i es fraccionen a demanda el pagament dels tributs municipals.

Collboni ha explicat que la intenció és “no pujar els impostos, però permetre injectar fins a 500 milions d’euros en inversions”, perquè l’objectiu és la recuperació sense posar en perill la solvència econòmica de l’Ajuntament de Barcelona.

Ocupació i economia

Uns 9 milions més aniran destinats a plans d’ocupació amb estímuls per a recuperar l’economia de les empreses: 1 milió i mig en ajudes per a la digitalització, 3 milions en ajudes a sectors afectats per la crisi, 3 en bons consum del comerç de proximitat i 3 més en suport explícit al sector comercial, turístic i de restauració.

A més, s’incrementa la partida de la ‘Prima Cultura’ en 1 milió d’euros i es destinen 20 milions a inversions per a reobrir o normalitzar l’activitat d’hotels, restaurants i comerços.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any