El ministre d’Educació, Cultura i Esport espanyol, Íñigo Méndez de Vigo ha anunciat que el govern espanyol pretén donar un ‘tractament comú’ a l’ensenyament del castellà a tots els territoris de l’estat on hi ha llengües cooficials. Així ho ha apuntat en una entrevista a TVE, on ha dit que té intenció de reunir-se ‘amb la comunitat educativa i amb les forces polítiques’ per a tractar com incloure el castellà en el sistema educatiu no només a Catalunya, ‘sinó per a totes les comunitats que tenen llengües cooficials’. El ministre fa l’anunci després de la sentència del tribunal Constitucional espanyol que va tombar el mecanisme ideat per Juan Ignacio Wert de fer pagar a la Generalitat l’escolarització en castellà a centres privats.

Segons el ministre, ‘aquesta és una de les vies que estem explorant per veure que és el que s’acomoda a l’esquema competencial espanyol’, on –ha recordat- es compagina la legislació estatal amb els estatuts d’autonomia. ‘Estem treballant en això no només en una comunitat autònoma, sinó també en altres’, ha dit. A més, ha renegat de la fórmula ideada pel seu antecessor a la LOMCE: ‘Era una fórmula que no s’hauria d’haver donat mai’ perquè implicava ‘que l’estat actuava subsidiàriament en quelcom que no era competència seva’.

Ara, ha afirmat, caldrà ‘buscar una altra fórmula’ que no sigui ‘un brindis al sol’ i no ‘quedi en res’. ‘Les sentències estan clares, i cal veure la fórmula’.

En aquest sentit ha recordat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució no permet al seu executiu de modificar el model educatiu perquè ‘no permet substituir la voluntat d’un parlament autonòmic’, i per tant les actuacions que es facin es duran a terme tenint ‘molt clar’ el marc jurídic ‘i també els drets dels pares a escollir l’educació dels seus fills’.

Es desmarca de la casella del castellà
Malgrat que va ser el seu número dos, Marcial Marín, qui va anunciar públicament que treballava en la inclusió d’una casella del formulari de la preinscripció per estudiar en castellà, el ministre ha assegurat que ‘no sap d’on ha sortit’ aquesta possibilitat.

‘Això és una cosa que algú ha pogut dir i que ha sortit en algun mitjà de comunicació’, ha apuntat, i ‘és quelcom que en algun moment es va estudiar’, però ‘jo mai he parlat d’això’, sinó ‘d’una fórmula per garantir el dret dels pares’, i ‘quan la tinguem la posarem en coneixement de tothom’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb