El govern espanyol no pot liquidar automàticament el Diplocat

  • No és un ens públic i la fórmula de cessar l'activitat seria amb una autodissolució del patronat

VilaWeb
Redacció
15.12.2017 - 17:19
Actualització: 16.12.2017 - 12:34

Avui, el consell de ministres espanyol ha acordat de liquidar el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). El portaveu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha argumentat que ho feien en aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.

Ràpidament, la majoria de mitjans de comunicació espanyols han celebrat la decisió, ja anunciada per Mariano Rajoy en la conferència de premsa del 27 d’octubre en què definia les actuacions que començarien a dur-se a terme emparats en el 155. Entre més mesures, van decidir de suprimir les delegacions catalanes a l’exterior –excepte la de Brussel·les– i l’acomiadament dels seus treballadors.

El Diplocat ha estat sovint una diana en la qual els partits unionistes han focalitzat les seves crítiques, acusant el govern de tenir aquest ens per a fomentar el procés d’independència a l’estranger. No obstant això, l’objectiu del Diplocat ha estat el d’impulsar la imatge de Catalunya al món, organitzant també diverses conferències i xerrades sobre el Principat que no necessàriament han abordat el procés.

Però, realment el govern espanyol pot liquidar automàticament el Diplocat? No és clar que ho pugui fer. El Diplocat no és un ens públic, sinó que és un consorci participat per moltes institucions: la Generalitat, les diputacions, ajuntaments, universitats i diverses entitats financeres, laborals, socials i esportives.

En conseqüència, el Diplocat només pot dissoldre’s si així ho acorda el patronat. Fonts de l’organisme consultades per VilaWeb han explicat que sospiten que la clau de la jugada de govern espanyol és el canvi del terme ‘supressió’ que va utilitzar Rajoy l’octubre pel de ‘liquidació’ que s’ha fet servir avui. Ara per ara, els advocats del Diplocat estudien la situació i no descarten que l’intent del govern espanyol de liquidar l’organisme pugui ser il·legal.

El govern espanyol sí que ha esborrat la informació sobre l’organisme que hi havia a la pàgina web de la Generalitat. No obstant això, el Diplocat va obrir una nova pàgina des de l’exili.

L’ex-director de l’organisme, Albert Royo, ha criticat la decisió del govern espanyol amb dos piulets.

https://twitter.com/A_RoyoMarine/status/941695279379681280

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any