El Ministeri de Justícia espanyol va emetre ahir un comunicat en el qual assegurava que havia activat una nova versió del programa LexNet. Segons que explica, en el moment de fer-ho, es va identificar ‘un defecte en el control d’accessos al sistema ocasionat per un error en la programació del codi’. Aquest defecte es va corregir al cap de cinc hores.

El ministeri també diu que LexNet és un sistema segur i que no s’ha detectat cap accés il·legítim a les dades de l’aplicació. També diu que s’ha obert una auditoria interna per a esclarir l’errada de seguretat que va causar la nova versió del sistema.

Aquest sistema permet que els advocats, els procuradors i les administracions puguin comunicar-se amb els òrgans judicials, intercanviar-hi dades personals de ciutadans, antecedents penals, sentències, dades bancàries i, fins i tot, proves. Té 150.000 usuaris registrats, depèn del Ministeri de Justícia i, per tant, el sistema judicial no té el control sobre el sistema.

Malgrat les explicacions del ministeri, la vulnerabilitat del sistema LexNet existia abans que el ministeri actualitzés el sistema amb la nova versió i que totes les dades judicials quedessin potencialment exposades. Així ho va denunciar l’advocat Fabián Valero en una sèrie de piulets.

Poca repercussió
La premsa espanyol ha passat de puntetes per aquest escàndol. Avui, cap diari de Madrid en parla a la portada i tampoc no s’ha demanat la dimissió del ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá.

Es dóna el cas que ahir mateix, a Suècia, una fuga de dades confidencials va desembocar en la destitució de dos ministres del govern. L’escàndol va ser majúscul, ja que l’agència de transports va externalitzar la seva gestió informàtica el 2015 i una errada va exposar les dades de tota mena de vehicles (policíacs, militars, d’identitats protegides) als treballadors subcontractats de la República Txeca. Durant el dia, fins i tot es va especular amb la possibilitat de la dimissió del primer ministre, Stefan Löfven.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]