ACN Madrid.-El consell de ministres en funcions ha aprovat aquest divendres la interposició de tres recursos d’inconstitucionalitat contra sengles lleis del Parlament: La 14/2015 que estableix l’impost als habitatges buits, contra alguns preceptes de la 16/2015 de governs locals, i contra la 17/2015 d’igualtat efectiva entre homes i dones. L’executiu espanyol inclou als recursos la petició perquè s’apliqui l’article 161.1 de la Constitució, que suposa la suspensió cautelar automàtica de qualsevol llei o disposició autonòmica que sigui objecte de recurs per part de l’administració central. Per tant, les normes quedaran suspeses de manera temporal des del moment en què el Tribunal Constitucional admeti a tràmit els escrits. L’executiu espanyol també amenaça amb portar al TC la Llei 24/2015 sobre contra desnonaments i contra la pobresa energètica. En total l’executiu de Rajoy té al Constitucional 30 recursos contra lleis i acords del Govern i el Parlament.

En roda de premsa on ha exercit les tasques de portaveu en substitució de Soraya Sáenz de Santamaría (de viatge als EUA), ell ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que l’executiu actua d’acord als informes jurídics que apunten a una invasió competencial per part del Parlament de Catalunya. “Estem convençuts que les normes entren en matèries reservades de l’Estat”, ha dit Català, que ha assegurat que la interposició de recursos al TC també forma part de la “normalitat institucional” i que el govern espanyol vetlla pel” respecte a la llei i a la constitució i als marcs competencials d’uns i altres”.El mateix ministre ha justificat la petició perquè s’apliqui la suspensió cautelar automàtica de la norma per l’article 161.1 de la Constitució. Segons Català, les tres lleis tenen “la transcendència suficient” perquè sigui així. “L’impacte que tenen els continguts de les lleis justifica la mesura cautelar”, ha sentenciat.L’executiu espanyol en funcions actua en aquesta direcció malgrat el compromís del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va assolir el passat dimecres amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per intentar reduir la ligitiositat amb la Generalitat al Tribunal Constitucional. Actualment l’Estat té al Tribunal Constitucional 30 recursos contra lleis i disposicions del Parlament i del Govern, i la majoria han comportat la suspensió automàtica de les normes. Catalá ha justificat la interposició dels tres recursos pel fet que expira el termini de què disposa l’Estat per anar al TC.Segons el ministre, el recurs contra la Llei 14/2015 que grava els habitatges buits té com a finalitat evitar una doble imposició. Segons l’executiu espanyol, en la mesura que el sistema de finançament de les administracions locals ja estableix que es pot gravar amb un 50% de l’IBI els habitatges la taxa de la Generalitat introduiria una segona taxa sobre el mateix fet. Els recursos contra La llei 16/2015 de governs locals i 17/2015 per a la igualtat efectiva entre homes i dones parteixen d’una suposada invasió de les competències de l’Estat. L’executiu de Rajoy podria ampliar aquest compte en breu presentant un altre recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 24/2015 contra els desnonaments i contra la pobresa energètica, la norma que –després de la suspensió per part del TC de la Llei aprovada ad hoc- la Generalitat utilitza per garantir que no es talla el subministrament de gas i electricitat a les llars en risc d’exclusió. El ministre ha assegurat que pel que fa a aquesta norma “encara no estem en el moment final” i cal “seguir treballant” amb la Generalitat per trobar un “acord” que permeti no anar al Tribunal Constitucional. “Pot passar que un Parlament aprovi una norma que modifiqui el plantejament inicial si hi ha un acord sobre la qüestió”, ha sentenciat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb