Paterna Fossa 113

El govern espanyol ha dit avui que posarà en marxa un pla d’exhumacions de fosses de la Guerra Civil i la dictadura que servirà per impulsar les exhumacions, elaborar un mapa de la seva localització, identificar les restes mitjançant un banc d’ADN i fer un cens de les restes, segons ha anunciat el director general de Memòria Històrica, Fernando Martínez.

L’executiu espanyol desplegarà el pla mitjançant la reforma de la Llei de la memòria històrica. El pla servirà per actualitzar el mapa de 2.470 fosses que consten actualment a l’estat -presumiblement per sota la real-, identificar les restes gràcies a un banc d’ADN com el que ja funciona a Catalunya i al País Valencià i avançar en futures exhumacions.

A més, permetrà fer un cens de víctimes per testimoniar la violació dels drets humans durant la guerra 1936-1939 i el franquisme. Tot i això, l’executiu espanyol no vol acompanyar aquest pla de fosses d’un calendari fix d’exhumacions. El pla també afecta la simbologia franquista i demanarà detallar els monuments i plaques, així com les edificacions construïdes en batallons disciplinaris, tal com ja recollia la llei del 2007.

Per coordinar aquest pla, el Ministeri de Justícia crearà una subdirecció general encarregada de desplegar les seves mesures, i posarà en marxa també una oficina d’atenció per establir relacions amb les associacions de la memòria històrica.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb