La ministra espanyola de Treball, Magdalena Valerio, ha afirmat aquest dimarts que el seu executiu derogarà la reforma laboral del 2012 via decret, malgrat els compromisos del PSOE en aquesta direcció. En roda de premsa després de la reunió que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut amb els agents socials, Valerio ha recordat que l’ús del reial decret està previst per a casos de necessitat ‘urgent’, i el govern de Sánchez no vol caure en l’ús reiterat d’aquesta figura que va fer l’executiu de Mariano Rajoy.

Sánchez no disposa d’una majoria sòlida al Congrés per aprovar aquests reials decrets. Magdalena Valerio ha descartat la confrontació amb la resta de grups: ‘Hem de posar els peus a terra, som realistes, i governar amb reials decrets lleis no és una bona via. En aquest país la ciutadania està farta de confrontació i cal intentar arribar a acords en qüestions fonamentals perquè amb les coses de menjar no s’hi juga’.

L’objectiu dels socialistes és plantejar amb temps una reforma consensuada per veure en quins punts hi ha entesa en matèries com el conveni col·lectiu, l’ultra activitat i mesures de lluita contra la temporalitat. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha advertit que la derogació ‘no ha de ser un retorn a 2009’ sinó un model de relacions laborals ‘molt més inclusiu i democràtic’ i ha de tenir en compte l’impacte de gènere i la gent jove.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb