ACN Madrid.-El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest divendres que l’acte del Govern i els alts càrrecs de la Generalitat de compromís pel referèndum és “una exteriorització més” que “no aporta res al que hem estat escoltant els últims dies” i a la que els propis organitzadors “neguen caràcter jurídic”. Méndez de Vigo ha insistit que el referèndum és “il·legal” i “inconstitucional”. “El govern ni pot, ni vol, ni canviarà la seva posició”, ha assegurat el ministre, que ha contraposat l’actitud de la Generalitat a les activitats de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per abordar “els problemes que interessen” els catalans, citant com a exemple la visita que farà aquest cap de setmana a Barcelona en motiu de Sant Jordi.

A la roda de premsa posterior al consell de ministres, Méndez de Vigo ha insistit que el referèndum afecta la “sobirania nacional” de tots els espanyols que recull la Constitució, i per tant no es pot celebrar a no ser que es canviï la Constitució. “La posició d’aquest i de qualsevol altre govern és clara perquè està obligat a salvaguardar la Constitució”, ha dit. En aquest marc, ha assegurat que el Tribunal Constitucional, el Consell de Garanties Estatutàries i “la UE” han advertit que un referèndum unilateral “és inconstitucional”. “Aquesta possible declaració unilateral d’independència, a més que és il·legal, no té cap efecte jurídic o polític”, ha dit, “i això ho diem amb claredat i nitidesa perquè volem que ho sàpiguen els ciutadans catalans i que no els enganyin”, ha dit. En aquest sentit ha assegurat que el seu govern parla des de la “tranquil·litat” de qui té “la mà estesa sense data de caducitat” per “parlar dels temes que preocupen els ciutadans” tal com ha “fet el govern”. Ha avançat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy “té previst” viatjar a Catalunya en les pròximes setmanes, tot i que ha apuntat que no sap la data exacta. El govern espanyol farà “una aportació” als Jocs del MediterraniMéndez de Vigo també ha avançat que tan la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, com ell mateix i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, aniran a Tarragona la pròxima setmana per participar a una reunió preparatòria dels Jocs del Mediterrani. “Hi anem per seguir fent el que fem inversions en les coses que preocupen als ciutadans”, i per tant farem “una aportació als Jocs del Mediterrani”. Segons el portaveu del govern espanyol aquest és un “compromís” del president del govern espanyol al que el seu executiu contribueix a més en un any en que es commemora el 25 è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]