El govern espanyol aprovarà l’exhumació de Franco 43 anys després

  • El consell de ministres presidit per Pedro Sánchez aprovarà avui un decret llei, que haurà de convalidar-se al congrés espanyol, per a retirar les restes del dictador

VilaWeb
Redacció
24.08.2018 - 01:50
Actualització: 24.08.2018 - 09:34

El consell de ministres espanyol aprovarà avui un decret llei per a exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Una volta aprovat, caldrà que el congrés espanyol el convalidi abans dels trenta dies posteriors a la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat. Com que el text té força de llei només es pot impugnar al Tribunal Constitucional i ho hauria de fer o bé el Defensor del Poble o un mínim de cinquanta diputats i cinquanta senadors, però no directament la família Franco, que s’ha oposat a l’exhumació.

Tant PP com Ciutadans ja han anunciat que no donaran suport al decret. Tanmateix, el maig de l’any passat el congrés espanyol va aprovar una proposició no de llei que demanava d’exhumar el dictador. Llavors, la proposta es va aprovar amb només l’abstenció del PP, que volia votar-la per punts perquè no estava d’acord amb tots, i d’ERC, que la considerava insuficient. Ara, el decret s’haurà d’aprovar amb el suport del PDECat, Compromís, EH-Bildu, el PNV i ERC, que condiciona el suport a un compromís d’anul·lar aviat les sentències franquistes.

Per contra, PP i Ciutadans no donaran suport a l’exhumació perquè, segons que diuen, no creuen que s’hagi de fer amb un decret llei, fórmula prevista per a qüestions urgents. El PP ha avançat que recorreria contra el decret. ‘Ho farem perquè no ens sembla adequat que s’utilitzi la forma del reial decret per a qüestions que poden ser urgents per a Pedro Sánchez i per a satisfer els seus socis. El decret no és fet per a qüestions urgents per a ell, sinó per a la nació espanyola’, ha dit el secretari general del PP, Teodoro García Egea. Ciutadans, que no té prou diputats per a recórrer contra el decret, pensa en la possibilitat de fer costat al PP en aquesta decisió.

Per al PSOE és una qüestió urgent perquè la proposició no de llei aprovada el 2017 demanava al govern espanyol que les restes es retiressin de seguida. A banda, la portaveu socialista al congrés espanyol, Adriana Lastra, diu que es tracta d’una ‘urgència democràtica’ perquè Espanya ‘fa quaranta-tres anys tard’. I indica que organismes internacionals com l’ONU ho han demanat repetidament.

El decret llei justificarà l’exhumació per a corregir la ‘incongruència’ que significa que Franco sigui enterrat al Valle de los Caídos, sobre el paper construït com un memorial als morts durant la guerra del 1936-39. Franco, en canvi, va morir al llit el 1978. Un informe de la Comissió d’Experts pel futur del Valle de los Caídos redactat el 2011 diu que les restes de Franco trastoquen ‘el sentit primitiu del memorial’. I afegeix que no hi ha constància que ser enterrat allà fos la voluntat ni de Franco ni de la seva família.

En conclusió, l’informe diu que el fet que les restes continuïn al Valle de los Caídos ‘dificulta el propòsit de fer del monument un lloc per a la memòria de les víctimes de la Guerra Civil sense cap altra connotació ideològica i política’.

Anul·lar les sentències franquistes
ERC posa com a exigència al govern espanyol per a votar el decret que vagin més enllà i es comprometin a anul·lar, durant aquesta legislatura, les sentències dels tribunals franquistes, especialment la del president Lluís Companys afusellat l’any 1940. El PDECat també ha demanat l’anul·lació de les sentències, però no ho condicionen el suport al decret.

Lastra ha recordat a Telecinco que el PSOE fa temps que treballa per anul·lar sentències de tribunals franquistes i ha culpat el PP i Ciutadans d’haver-ho blocat al congrés espanyol. Recorda que el juliol de l’any passat el PDECat va presentar una proposició de llei que demanava d’anul·lar els tribunals franquistes i les sentències corresponents. Tot i que va prosperar (amb el vot també del grup socialista) i es va prendre en consideració al novembre, el PP i Ciutadans utilitzen la majoria a la mesa i continuen ampliant els períodes per a la presentació d’esmenes per evitar que vagi endavant.

La portaveu del PSOE al congrés espanyol també recorda que el seu grup va presentar a final d’any una proposició de llei per a anul·lar aquestes sentències però, novament, addueix que el govern espanyol del PP ho va ‘vetar’. Ara, amb el PSOE al govern, Lastra afirma que continuen amb la mateixa idea i que volen promoure una ‘reforma integral’ de la llei de memòria històrica de Zapatero. ‘Això no és nou però no ha importat fins ara, ja ho havia anunciat la ministra de Justícia al congrés al juliol’, va dir en declaracions a La Sexta.

L’exhumació es farà en secret per evitar protestes
La portaveu socialista explica que no es farà pública la data de l’exhumació per evitar protestes feixistes. Lastra calcula que es podria fer al setembre, però assegura que ignora quin dia concret i que, quan arribi el moment, es farà ‘amb molta prudència i sense escarafalls’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any