aprova

Amb dos mesos de retard, el govern espanyol ha aprovat el Reial Decret Llei que permetrà d’activar el nou Règim Especial de les Illes Balears (REIB). El futur règim implicarà el blindatge del descompte del 75% per a residents i les inversions per a compensació de la insularitat, xifrades en uns 150 milions, segons el govern balear, no dependran del pressupost estatal. Pel que fa a les mesures fiscals, que neixen d’un futur avantprojecte de llei, hauran d’esperar al nou govern de l’estat, que sortirà de les eleccions generals del 28 d’abril.

L’eix central del REIB és el fons d’insularitat, que, segons el govern espanyol, representa uns 150 milions anuals d’inversions a les Illes. El pressupost general de l’estat el dotarà d’una partida en cada exercici. Una comissió bilateral decidirà dues vegades l’any en quins projectes o convenis s’inverteix l’aportació espanyola. Amb una sèrie de fórmules comptables, se situarà les Illes a la mitjana de la inversió territorialitzada. I si els diners no es poguessin gastar l’any previst, s’afegiran als recursos dels anys següents. Pel que fa al transport de mercaderies, es fixa la bonificació del 65% per a les exportacions i el 60% per a les importacions. El transport públic per carretera passa a considerar-se servei públic essencial.

Un altre punt clau del REIB és l’aposta energètica, amb preus regulats similars als de la península, l’opció per les renovables i el compromís de l’estat espanyol d’instal·lar nous cables elèctrics submarins entre les Illes i la península. L’acord del REIB es revisarà cada cinc anys.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb