El govern espanyol ha aprofitat el paraigua del 155 per fer que la Generalitat se sumi a les demandes contra Artur Mas -i d’altres ex-consellers i alts càrrecs del Govern- pel 9-N al tribunal de Comptes. Quan es va iniciar el procediment, el govern es va oposar a les demandes presentades per Societat Civil Catalana (SCC) i Advocats per la constitució. Aquestes demandes, a les que es va adherir la fiscalia espanyola, van ser l’origen del litigi. Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Joaquim Homs han hagut de dipositar 5,2 milions d’euros de fiança, que és la quantitat que el tribunal sospita que es va destinar a finançar la consulta del 9 de novembre de 2014. Ara, el govern de Mariano Rajoy ha aprofitat el 155 per moure fils i fer un gir de 180 graus en aquest cas. La conseqüència: la Generalitat també ha demandat Mas i la resta d’ex-alts càrrecs del govern que van organitzar la consulta.

Fonts del tribunal de Comptes han confirmat a l’ACN que la Generalitat s’ha sumat al litigi i ha demandat Mas pel cas del 9-N. El passat mes de setembre, el tribunal de Comptes va comunicar a Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau que havien de dipositar una fiança de més de 5,2 milions d’euros.

Després de demanar algunes pròrrogues, finalment els investigats van ingressar en efectiu 2,8 milions d’euros i, per a arribar a la quantitat total de 5,2 milions d’euros, el tribunal els ha permès aportar immobles de la seva propietat com a aval. Aquests diners estan retinguts al compte de consignacions, que depèn del ministeri de Justícia espanyol.

Al gener i després de rebre les fiances, el tribunal va considerar tancada la fase d’instrucció. Des de llavors, el cas està en mans de la secció d’enjudiciament i se’n fa càrrec la responsable del departament segon, l’ex-ministra espanyola de Justícia del primer govern d’Aznar Margarita Mariscal de Gante, que també va ser l’encarregada de nomenar un delegat instructor en aquesta causa.

‘Una vergonya més’
Un cop resoltes les al·legacions, el tribunal de Comptes està pendent de començar amb les audiències prèvies i farà citacions que seran públiques. Tots ells són passos previs a un judici.

L’ex-president Mas ha qualificat com ‘una vergonya més’ la mesura del govern espanyol. ‘Abusant del seu poder i fent gala de la seva prepotència, obliga la Generalitat a fer allò que va decidir no fer mesos enrere’, ha lamentat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]