El Govern destinarà 1,2 milions per a les 750 places geriàtriques col·laboradores noves

Acra celebra la mesura tot i que apunta que "no és la millor"

VilaWeb
Redacció
14.11.2016 - 17:55
Actualització: 14.11.2016 - 18:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Acra celebra la mesura tot i que apunta que “no és la millor”

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha detallat aquest dilluns en un comunicat que invertirà 1.245.000 euros fins a finals d’aquest any per finançar les 750 noves places col·laboradores a 149 residències privades, com va anunciar diumenge la consellera Dolors Bassa.

Les places podran augmentar fins a arribar a ser 800 el 2017, quan la Generalitat dedicarà 7 milions d’euros, que no estaran subjectes als Pressupostos i que poden incrementar-se, han explicat a Europa Press fonts del departament.

Aportarà a l’usuari una part proporcional del cost de la plaça –a diferència de les places concertades, en les quals paga directament al centre–: el cost mitjà d’aquestes és de 1.700 euros mensuals, d’entre els quals el sistema públic n’aportaria una mitjana de 1.100 euros i els 600 restants la persona usuària, segons el preu.

La meitat de les places es troba a la província de Barcelona i la resta estan distribuïdes pel territori català, i s’assignaran d’acord a la llista d’espera.

PATRONAL

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra) ha valorat positivament l’ampliació, però ha apuntat que aquesta mesura de finançament “no és la millor per a usuaris i centres”, i hauria estat més equitatiu incrementar les Prestacions Econòmiques Vinculades al Servei (Pevs).

En un comunicat aquest dilluns, l’organització ha afirmat que aquesta ampliació és necessària, però hauria preferit l’increment temporal de l’import de les Pevs –perquè garanteixen que la persona pugui elegir centre–, sempre que fora equiparable al preu de l’any 2013 –amb 1.000 euros per al grau III–.

Els 426,12 euros per al grau II i 715 per a l’III que es reben actualment “no són suficients perquè una persona pugui plantejar-se accedir a un centre”, han lamentat.

Han defensat que les Pevs fomenten la competència i la millora de la qualitat entre els centres perquè posa en una situació d’igualtat tots els de Catalunya, amb independència de la seva tipologia.

CONCERTACIÓ

Des de l’entitat han dit que esperen que els nous Pressupostos garanteixin un augment de la concertació de places, que ajudaria a reduir el dèficit existent actual.

“Hi ha una llista d’espera pròxima a les 24.000 persones i un sector privat amb milers de places lliures. La concertació ens permetria invertir aquestes xifres i, de passada, crear llocs de treball”, ha defensat la presidenta d’Acra, Cinta Pascual.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes