ACN Madrid.-El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha destacat aquest dimecres que la despesa dels turistes a Catalunya va augmentar un 7,2% l’any passat, segons les seves xifres. Ferrer ho ha dit en el marc de la inauguració de l’estand de Catalunya a la fira Fitur, que té lloc a Madrid des d’avui i fins diumenge. L’Agència Catalana de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement hi serà amb un estand de més de 900 metres quadrats, acompanyada d’una vuitantena d’empreses i entitats del país. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha ofert altres dades del balanç turístic del 2018 a Catalunya, com ara que hi va haver 19,1 milions de turistes estrangers, un 0,1% més que l’any 2017, i que la despesa que van generar va superar els 20.600 milions d’euros.

Segons Ferrer, la despesa per persona i dia va ser de 187 euros, amb un increment superior al 10%. “Hem vist una certa contenció fins al darrer trimestre pel que fa a arribades però els valors de la darrera part de l’any han canviat la tendència”.Pel que fa als mercats, el Govern destaca l’increment de la despesa dels turistes procedents d’Irlanda (220,3%), Portugal (27,8%), els EUA (15,2%) i el Regne Unit (14,5%).En el cas de les arribades dels principals mercats emissors, destaquen els augments dels turistes procedents dels Estats Units (22%), així com de Portugal (10%), d’Irlanda (8,4%) i de Rússia (6,4%).A més, segons les primeres dades de la Direcció General de Turisme, les pernoctacions en establiments reglats hotelers i extra hotelers de Catalunya van arribar a prop de 82 milions l’any passat, un 1,3% menys que el 2017.Finalment, l’executiu català destaca que fins al tercer trimestre del 2018, els viatgers de la resta de l’Estat havien fet més de 4 milions de viatges a Catalunya, un 5,2% menys que en el mateix període del 2017. I indica que aquest descens és un comportament que es repeteix en bona part de la resta de destinacions de l’Estat. La despesa per persona i dia a Catalunya va créixer un 0,9% i la despesa per persona i viatge, un 1,5%. L’estada mitjana es va situar en 5,1 nits.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb