L’herència que el govern de Mariano Rajoy ha deixat a València causa sorpreses a mesura que es van descobrint. L’executiu del PP va deixar fora dels seus plans la connexió del port de València amb els eixos Mediterrani-Cantàbric i Mediterrani-Atlàntic. El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha informat que el Ministeri de Foment dirigit per Íñigo de la Serna no en va incloure la connexió amb aquests dos ramals en el seu informe de peticions a la Unió Europea.

El Consell Europeu, que es reunirà d’aquí a quinze dies, té previst d’aprovar un seguit de modificacions en els traçats de les xarxes transeuropees de transport de mercaderies per ferrocarril i, arran de l’actuació de De la Serna, el port de València perdrà dues vies clau que el connecten als principals eixos continentals.

Als plans ja no entra l’eix Mediterrani-Cantàbric que connecta el port de València amb el de Bilbao per Sagunt, Terol, Saragossa i Pamplona, ni tampoc es prioritzarà l’eix Mediterrani-Atlàntic, la connexió del moll valencià amb el port portuguès de Sines, al sud de Lisboa.

Tant el president de la Generalitat, Ximo Puig, com el batlle de València, Joan Ribó, hi han reaccionat iradament i han demanat al nou ministre de Foment, el valencià José Luís Ábalos, que rectifiqui i que torni a connectar el port de València amb els corredors Atlàntic i Cantàbric en les seves propostes a la Unió Europea.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb