El govern d’Aragó es va retirar de la causa penal contra els ex-consellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, acusats de desobediència, i en el cas de Vila també per prevaricació, per no haver lliurat a l’Aragó les quaranta-quatre peces del Monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida. Ha transcendit ara, però el govern aragonès ja es va retirar el passat 19 de juliol de la causa penal oberta. La querella va ser interposada un mes abans. Tot i això, la fiscalia continua amb el cas per prevaricació.

Ahir, el diputat del PP a les Corts d’Aragó Antonio Torres va fer saber la informació i va criticar el govern del PSOE a Aragó per haver ‘abandonat’ l’Ajuntament de Vilanova de Sixena en la causa judicial que manté amb la Generalitat i, a més, per fer-ho ‘sense informar dels motius ni a les Corts d’Aragó ni a l’opinió pública’.

Santi Vila ja va declarar el 25 d’abril als Jutjats d’Osca, on va defensar que l’ordre judicial es va complir ‘parcialment’ després que es traslladessin a Sixena les obres d’art que eren al MNAC. Amb les obres del Museu de Lleida, però, va reconèixer que es va trobar davant un conflicte entre uns requeriments judicials i l’obligat compliment de la Llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat, que protegia la unitat de la col·lecció.

En aquell moment, també havia declarar el successor de Vila al capdavant de la conselleria de Cultura, Lluís Puig, que no va acudir a la citació judicial perquè ja era exiliat a Brussel·les aleshores.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb