El govern britànic accepta el principi d’acord de May amb la UE pel Brexit

  • El Consell Europeu haurà de validar l'acord a la cimera vinent

VilaWeb
Redacció
14.11.2018 - 20:32
Actualització: 14.11.2018 - 23:37

Els ministres del govern de Theresa May, la primera ministra britànica, han acceptat el principi d’acord que va assolir ahir amb la Unió Europea per a fer efectiu el Brexit. Després d’una reunió tensa i amb especulacions sobre més dimissions pels termes de l’acord, May ha obtingut el suport del govern.

En una breu declaració, ha dit que el pacte és ‘el millor que es podia negociar’ amb les institucions europees. Demà, May donarà explicacions sobre l’acord davant el parlament, que també l’haurà de convalidar.

El Consell Europeu haurà d’aprovar el pacte a la cimera prevista a final de mes. El pre-acord resol l’establiment d’una frontera ‘tova’ entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, que era el principal escull de les negociacions.

El Brexit és previst per al 29 de març de l’any vinent.

Juncker ho veu com un ‘gest positiu’
Brussel·les considera que aquest principi d’acord és un ‘progrés decisiu’ i insta els estats avalar-lo per continuar avançant. Ho ha demanat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, en què recomana que es constati el progrés fet en les negociacions.

A banda, i en un comunicat fet públic després de la compareixença de May a Londres, l’executiu comunitari assenyala que el principi d’acord marca un moment decisiu en les negociacions i demana l’aprovació del Consell per a cloure les negociacions i poder continuar el debat sobre la relació futura entre la UE i el Regne Unit.

En una conferència de premsa a Brussel·les, el negociador comunitari pel Brexit, Michel Barnier, ha dit que el text acordat –de 585 pàgines–, fet públic aquest vespre, és el resultat d’unes negociacions molt intenses començades fa disset mesos. ‘L’acord representa una etapa determinant per a concloure la negociació’, ha dit. I ha afegit que els documents acordats són ‘precisos i detallats’ en el context d’una situació ‘excepcional’ per aportar seguretat jurídica a tothom i sobre tots els aspectes afectats pel Brexit.

Barnier també s’ha mostrat satisfet per la base comuna que han trobat els dos equips negociadors sobre un dels principals esculls en aquesta fase de negociació: la frontera d’Irlanda, que ocupa un dels tres protocols que acompanyen l’acord. ‘Hem trobat una solució per a evitar una frontera dura: farem els màxims esforços en un acord futur’, ha dit. Si al final del període de transició encara no s’ha resolt, ha afegit, es considerarà d’ampliar el període. La idea és ‘crear un territori únic perquè Irlanda del Nord continuï al mateix territori duaner, seguint les directrius del mercat únic’. Així mateix, ha dit que el protocol sobre Irlanda complia el principal objectiu: preservar els Acords de Divendres Sant.

Sobre la possibilitat que el parlament britànic refusi l’acord avalat pel gabinet de May, Barnier s’ha limitat a dir: ‘Els dos equips negociadors han exercit la seva responsabilitat.’

L’Eurocambra celebra el ‘progrés positiu’
El Parlament Europeu ha celebrat també el ‘progrés positiu’ de les negociacions. En un comunicat, el grup de supervisió del Brexit del parlament ha destacat la tasca de l’equip negociador comunitari en la lluita constant pels interessos de la UE. ‘És encoratjador de veure que avancem cap a un acord just que hauria de garantir una retirada ordenada, inclosa la garantia que no hi haurà una frontera dura entre Irlanda del Nord i Irlanda’, diu el text.

En nom del grup, el coordinador pel Brexit a la cambra, el liberal Guy Verhofstadt, ha assegurat que l’acord és ‘una fita cap a una relació futura creïble i sostenible entre la UE i el Regne Unit’ i ha recordat que l’última paraula la tindran el parlament britànic i l’Eurocambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any