El govern balear concerta crèdits amb quatre bancs i fa efectiu el retorn als mercats financers

  • Les Illes han abandonat el FLA i enguany ja obtindran la meitat del finançament del deute al mercat privat

VilaWeb
Redacció
07.01.2019 - 00:32
Actualització: 07.01.2019 - 07:26

Les Illes han començat a tornar als mercats per obtenir finançament, concertant operacions de crèdit amb quatre bancs, per valor de 178 milions d’euros. Això permet al govern de començar a desvincular-se dels mecanismes de liquiditat de l’estat espanyol.  El govern explica que aquests crèdits extraordinaris concertats eviten haver de recórrer als fons i mecanismes de liquiditat de l’estat espanyol, com preveu el pla d’endeutament plurianual. N’ha informat la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques en un comunicat.

Aquestes operacions per concertar crèdits extraordinaris s’han acordat amb Caixabank, Banca March, Colonya Caixa d’Estalvis de Pollença i BBVA i es destinen, d’una banda, a finançar la concessió d’ajudes als afectats per les inundacions a la comarca del Llevant de Mallorca, per un import de 45 milions, i, d’una altra, a cobrir l’abonament d’indemnitzacions derivades de sentències judicials en matèria de protecció urbanística, per un import de 133 milions.

Alhora, es tramita finançament per aconseguir 517 milions del mercat, gairebé la meitat de les necessitats ordinàries d’endeutament d’aquest any. L’altra meitat es mantindrà dins el compartiment de facilitat financera, l’instrument financer de l’estat espanyol al qual les Balears es va adherir l’any passat, gràcies al compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària (dèficit, deute i regla de despesa), fet que li va permetre de deixar de finançar-se amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA).

El pla d’endeutament plurianual de les Balears fins a l’any 2021, que estableix aquestes previsions per a l’actual exercici, ja va rebre el vist-i-plau del govern espanyol el passat setembre.

El retorn a les vies de finançament en els mercats i l’inici de la desvinculació gradual dels mecanismes de liquiditat de l’estat suposen ‘un punt d’inflexió’ per a les Balears, segons la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera. ‘Són una fita que ens permet de recuperar autonomia financera i més flexibilitat’, explica. I afegeix: ‘D’aquí a dos anys, ja no haurem de demanar finançament a través de l’estat.’

La consellera Cladera ha destacat també que durant l’exercici 2018 s’ha reduït el deute públic, tant en xifres absolutes com en percentatge sobre el producte interior brut (PIB). La xifra provisional del deute públic balear el 31 de desembre de 2018 era de 8.723.000 d’euros, és a dir, un 28% del PIB i una reducció de 79 milions d’euros respecte dels 8.802.000 (29,4% del PIB) de tancament de 2017.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any