Les Illes han començat a tornar als mercats per obtenir finançament, concertant operacions de crèdit amb quatre bancs, per valor de 178 milions d’euros. Això permet al govern de començar a desvincular-se dels mecanismes de liquiditat de l’estat espanyol.  El govern explica que aquests crèdits extraordinaris concertats eviten haver de recórrer als fons i mecanismes de liquiditat de l’estat espanyol, com preveu el pla d’endeutament plurianual. N’ha informat la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques en un comunicat.

Aquestes operacions per concertar crèdits extraordinaris s’han acordat amb Caixabank, Banca March, Colonya Caixa d’Estalvis de Pollença i BBVA i es destinen, d’una banda, a finançar la concessió d’ajudes als afectats per les inundacions a la comarca del Llevant de Mallorca, per un import de 45 milions, i, d’una altra, a cobrir l’abonament d’indemnitzacions derivades de sentències judicials en matèria de protecció urbanística, per un import de 133 milions.

Alhora, es tramita finançament per aconseguir 517 milions del mercat, gairebé la meitat de les necessitats ordinàries d’endeutament d’aquest any. L’altra meitat es mantindrà dins el compartiment de facilitat financera, l’instrument financer de l’estat espanyol al qual les Balears es va adherir l’any passat, gràcies al compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària (dèficit, deute i regla de despesa), fet que li va permetre de deixar de finançar-se amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA).

El pla d’endeutament plurianual de les Balears fins a l’any 2021, que estableix aquestes previsions per a l’actual exercici, ja va rebre el vist-i-plau del govern espanyol el passat setembre.

El retorn a les vies de finançament en els mercats i l’inici de la desvinculació gradual dels mecanismes de liquiditat de l’estat suposen ‘un punt d’inflexió’ per a les Balears, segons la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera. ‘Són una fita que ens permet de recuperar autonomia financera i més flexibilitat’, explica. I afegeix: ‘D’aquí a dos anys, ja no haurem de demanar finançament a través de l’estat.’

La consellera Cladera ha destacat també que durant l’exercici 2018 s’ha reduït el deute públic, tant en xifres absolutes com en percentatge sobre el producte interior brut (PIB). La xifra provisional del deute públic balear el 31 de desembre de 2018 era de 8.723.000 d’euros, és a dir, un 28% del PIB i una reducció de 79 milions d’euros respecte dels 8.802.000 (29,4% del PIB) de tancament de 2017.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb