El govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el decret llei que permet la limitació dels preus de lloguer als barris o les ciutats on es pugui acreditar una manca d’habitatge assequible. El decret obliga a declarar una ciutat o barri zona amb mercat d’habitatge tens com a pas previ per a imposar la contenció de preus. Com a norma general, el cost del lloguer en aquestes zones només podrà superar d’un 10% l’índex de referència de preus de lloguer, ampliable fins a un 5% addicional en els casos en què es puguin justificar vistes excepcionals o característiques especials com piscines comunitàries o jardins.

Els pisos de nova construcció o totalment rehabilitats tindran una moratòria de tres anys en l’aplicació del límit, i podran oferir-se un 20% per sobre de l’índex els primers cinc anys a partir de la sortida al mercat.

En casos justificats, la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens també podrà excloure de la limitació els habitatges amb una superfície útil superior a 150 metres quadrats.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha dit: ‘El govern pot actuar per acció, a favor dels interessos col·lectius, o per omissió, deixant camí lliure als fons voltor’. I ha afegit ‘Ens preocupa de protegir les víctimes d’abusos del mercat de l’habitatge.’ Ha insistit que la contenció dels preus del lloguer aprovada pel govern era pionera a l’estat espanyol, però ha destacat que era una realitat a tot Europa.

El codi civil alemany, per exemple, regula les rendes des de fa uns trenta anys, i a Itàlia s’aplica d’ençà del 1998. Països com Portugal, Àustria i Suïssa també tenen fórmules per a limitar el preu de l’habitatge, i a París s’aplica la mesura des d’enguany. Als EUA, també actua en la mateixa línia l’estat d’Oregon.

Capella ha reiterat que la limitació de preus era un compromís del govern. Segons ella, l’aprovació del decret ‘subratlla l’ànima social del govern’. ‘Fem allò que vam dir que faríem.’ La consellera ha defensat que Catalunya reivindicava les competències del país amb la normativa que es promou en habitatge, que es basa en el codi civil català.

‘No renunciarem mai a les nostres competències’, ha afegit. Tant ella com el conseller de Territori, Damià Calvet, han assenyalat que confien que el govern espanyol no porti la mesura al Tribunal Constitucional, i han reiterat que és plenament legal.

Amb el decret aprovat, el pas següent és que el parlament el validi en un termini màxim de 30 dies hàbils.

Els detalls del decret

El decret llei aprovat permet al ple de l’Ajuntament de Barcelona o a la conselleria competent en habitatge, actualment la de Territori i Sostenibilitat, declarar una zona com a mercat d’habitatge tens, una condició indispensable per a imposar la limitació dels preus. Els municipis, a iniciativa pròpia, també poden demanar al govern de ser declarats mercat d’habitatge tens, presentant una memòria justificativa.

Per aconseguir-ho, s’ha de constatar un augment sostingut del preu del lloguer i un cost per a les famílies clarament superior a la mitjana de Catalunya, que hi hagi una desproporció entre l’augment de la població i els habitatges de lloguer disponibles, o que el preu pugi molt per sobre de l’IPC de la zona en qüestió.

La declaració de mercat d’habitatge tens no pot excedir un termini de cinc anys, segons el decret, i es pot revisar, per escurçar-ne la durada o deixar-la sense efecte, si canvien les circumstàncies mentre és vigent.

L’índex de referència: l’eina principal

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que l’índex de referència de preus de lloguer, que va crear el 2017 el Departament de Governació, amb Meritxell Borràs, és un instrument imprescindible i ara s’ha convertit en la base del decret llei.

‘L’índex passa de ser un mecanisme informatiu de transparència a ser l’eina principal per contenir preus de mercat i evitar l’augment desproporcionat dels preus de lloguer’, ha dit Calvet. Actualment, l’índex cobreix 27 municipis catalans i el 56% de la població. Ben aviat s’ampliarà fins a 57 municipis i al 67% de la població.

Calvet ha explicat que l’índex de referència s’elabora amb 370.000 dades d’arreu de Catalunya que procedeixen del registre de fiances i contractes, una xifra molt elevada en comparació amb sistemes semblants d’uns altres països.

Els habitatges ja llogats mantenen les condicions

El nou decret del govern no afecta els habitatges ja llogats abans de l’entrada en vigor de la limitació dels preus, per garantir la seguretat jurídica de llogaters i arrendataris. La mesura també s’aplica a les renovacions dels contractes.

En els casos de nous contractes de lloguer, signats amb el decret en vigor, si un propietari cobra per sobre del límit establert, el llogater podrà exigir el retorn de la diferència amb interessos. Aquest dret es podrà exigir per via judicial, però el govern, per mitjà del Departament de Justícia, impulsarà la mediació per resoldre conflictes eventuals.

Avantprojecte de llei d’arrendaments

A més del decret llei d’urgència, el govern també ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei d’arrendament de finques urbanes. S’hi incorpora la limitació de preus aprovada pel decret llei, i s’hi amplien les mesures amb aspectes com ara l’allargament de la durada mínima dels contractes, que serà de sis a deu anys.

La memòria preveu que en el cas de lloguers entre particulars, la durada sigui menor que en pisos o cases que pertanyin a societats immobiliàries.

Una altra mesura prevista és la reducció de les mensualitats que s’exigeixen per fer un contracte de lloguer, i que ara és de tres. El govern considera que és excessiu. D’altra banda, la futura llei catalana suprimirà la possibilitat que els llogaters renunciïn al dret de compra del seu habitatge de lloguer, per deixar sense efecte clàusules de renúncia que inclouen alguns contractes.

La llei també obligarà a documentar amb fotografies o vídeos l’estat d’un pis o casa abans de llogar-lo, per tramitar més fàcilment la devolució de les fiances o evitar reclamacions per danys que no hagin fet els llogaters. A més, els propietaris també podran constatar possibles danys, si és el cas, i rescabalar-ne el valor. Amb la mesura, el govern confia que es resolguin les disputes actuals.

El preu del lloguer a Barcelona augmenta d’un 38 % en cinc anys

A Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut d’un 29% aquests últims cinc anys. Ja ha arribat a 698 euros, de manera que ha superat els nivells previs a la crisi.

L’augment general és especialment alt a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és actualment de 949 euros, segons l’Incasòl, prop d’un 40% més que cinc anys enrere. És a dir, un augment mitjà de prop de 270 euros per pis.

A l’àmbit metropolità es repeteix la situació, amb creixements significatius entre el 2017 i el 2018 a Santa Coloma de Gramenet (+9,9%), Sant Andreu de la Barca (+11%), Ripollet (+12,7%), el Papiol (+22%) i Sant Just Desvern (+39%).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb