ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei d’accés universal a l’assistència sanitària, un text que estableix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l’assistència que presta CatSalut. Així, el projecte elimina qualsevol desigualtat entre els residents a Catalunya i tothom, independentment, de la situació administrativa, tindrà cobertura mèdica. Així, per exemple, ja no caldrà esperar tres mesos d’empadronament per accedir a l’atenció primària i especialitzada, ni a la cartera bàsica de serveis. D’aquesta manera, s’eleva a llei un dret que l’estat va limitar, el 2012, amb un decret deixant de banda determinats col·lectius, que el Govern no va aplicar a través d’instruccions.

La portaveu del Govern, Neus Munté, descarta que aquesta llei, que ara s’ha de tramitar al Parlament, també produeixi una impugnació del govern espanyol cap al Tribunal Constitucional perquè considera que respon ”a una necessitat social” per mantenir l”status quo’. Munté tampoc creu que la llei pugui ser un reclam per a immigrants sense papers ja que no s’ha tirat endavant en aquests termes. Per Munté, més enllà d’eliminar la moratòria dels 3 mesos, les instruccions vigents fins ara ja incorporaven tots els ciutadans al sistema de salut pública. El projecte de llei és necessari perquè, a banda dels perjudicis que es poden produir en la salut de les persones, deixar una part de la població sense control mèdic pot posar en perill la salut pública i a banda, augmenta la vulnerabilitat dels col·lectius en risc d’exclusió social. La llei respon també al deure moral, polític i jurídic i segueix l’Estat d’autonomia de Catalunya que estableix que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública. El decret del govern espanyol havia deixat sense assistència sanitària a 137.000 persones.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb