El govern descarta d’activar la fase 2 de l’Orfeu

  • També anuncia que només s'han fet un 10% de les PCR previstes

VilaWeb
Redacció
22.05.2020 - 13:33
Actualització: 22.05.2020 - 16:21

El govern català ha anunciat que fins ara només s’havien fet unes 18.000 proves PCR de les 170.000 que preveia de fer el programa Orfeu abans de mitjan juny. Es va anunciar el 23 d’abril, però la consellera Alba Vergés va reconèixer que fins al dia 7 de maig no es van començar a fer les primeres PCR.

En una nota de premsa el govern també anuncia que de moment s’ha prioritzat el cribratge de residents i professionals en centres de convivència obligatòria, com ara residències de gent gran, centres d’hospitalització de salut mental, centres de persones amb diversitat funcional física o intel·lectual, i centres penitenciaris; retorn segur a l’entorn laboral en professionals essencials no sanitaris després d’una baixa mèdica, i suport als circuits de diagnòstic en persones simptomàtiques.

El govern també ha descartat de posar en marxa la fase 2 del programa Orfeu perquè, sempre segons el departament de Salut, actualment ja es cobreixen ‘totes les necessitats diagnòstiques’ amb la capacitat de fer PCR que té el sistema públic de salut. Aquesta renúncia contrasta amb les queixes d’alguns usuaris que tot i tenir símptomes, no els han fet la PCR al seu CAP. Segons el departament de Salut el sistema té capacitat per fer entre 14.000 i 15.000 PCR diàries i preveu poder fer-ne fins a 19-000-20.000 en les setmanes vinents.

En la fase dos es preveia la incorporació de laboratoris universitaris i EURECAT. Gràcies a aquesta ampliació del programa s’hauria afegit capacitat per a fer 139.000 proves més, que sumades a les 170.000 previstes a la primera fase, hauria permès de superar les 300.000.

Durant la fase 1 del programa Orfeu, s’han activitat les capacitats de diversos centres organitzats en dos nodes de treball. Un d’ells, al Centre de Regulació Genòmica (CRG) del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. I l’altre, al Parc Científic de Barcelona, amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG).

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any