Cal renovar ara el secretariat nacional de la CUP? Aquesta és la pregunta que hauran de respondre dilluns els quinze membres del secretariat actual, en una reunió decisiva. L’assemblea general de fa un mes a Esparreguera va establir una nova fórmula d’escollir la direcció, i alguns sectors, com ara Poble Lliure, demanen que s’apliqui ara. El cas és que els quinze membres del secretariat actual van ser elegits encara no fa un any a Castelló de la Plana i el mandat és de quatre anys. Per tant, el reglament no obliga a canviar-lo, però la crisi política de la formació exigeix un procés de renovació que doni aire i porti noves cares.

Xavier Generó, membre del secretariat i portaveu, considera que la renovació és necessària per a ‘enfortir i oxigenar’ els espais de decisió i per a encarar una nova etapa política i, especialment, al moment polític de la tardor. De fet, segons Generó, ‘és necessari’ que el procés de selecció dels nous membres acabi abans de l’agost perquè no es faci enmig de ‘debats intensos’ com la qüestió de confiança que el president Carles Puigdemont ha fixat per a la segona quinzena de setembre.

Nou secretariat amb nova fórmula
Fins ara, el secretariat s’escollia amb candidatures individuals en una assemblea en què els assistents podien votar fins a vuit candidats. Els quinze que aconseguien més vots eren elegits per a la direcció. Això fou canviat a l’assemblea d’Esparreguera –en una proposta defensada per l’ex-diputat Quim Arrufat i Natàlia Sànchez, regidora de Figueres– perquè el resultat de la votació era massa determinat pel lloc on es feia l’assemblea i també per l’organització –Poble Lliure o Endavant– que aconseguia de mobilitzar més simpatitzants.

El nou format d’elecció, que incorpora la possibilitat del vot telemàtic dels militants de la CUP, estableix que onze membres del secretariat siguin elegits amb un format de llistes col·lectives i exigeix el suport del 65% dels vots emesos. A més, els quatre membres restants continuaran essent escollits en candidatures individuals. Segons que han explicat membres de la CUP a VilaWeb, Quim Arrufat treballa en una candidatura que integri membres de sensibilitats diverses i que pugui gestionar els mesos vinents, que es preveuen políticament força complicats.

L’objectiu d’aquesta nova fórmula és que s’imposi un cert consens entre les grans famílies de la CUP abans de l’elecció i es confeccionin llistes amb participació de membres de tots els sectors. Actualment, si un dels sectors podia mobilitzar molts dels seus simpatitzants, tenia la capacitat de col·locar la majoria de candidats a la direcció. Per exemple, l’assemblea de Castelló de la Plana de l’11 de juliol de 2015 va aplegar menys de 300 assistents i la majoria dels secretaris escollits eren més afins a Endavant. El vot telemàtic i el nou sistema de votació vol evitar que la direcció quedi tan decantada.

Una solució si no hi ha consens
L’experiència del sorprenent empat de l’assemblea de Sabadell que havia de decidir sobre la investidura d’Artur Mas va portar la formació a preveure qualsevol hipòtesi en el resultat de les votacions internes. En aquest sentit, es va decidir que si en l’elecció del secretariat no hi havia cap llista col·lectiva que aconseguís el suport del 65% dels vots, les onze places es distribuirien de manera proporcional segons els vots aconseguits per cada candidatura presentada.

La reunió de dilluns ha de decidir si s’activa la renovació, però sobretot ha de decidir quan. Segons les fonts del secretariat consultades per VilaWeb, hi ha un consens força clar sobre la necessitat d’emprendre-la tres anys abans d’acabar-se el mandat. La discussió és si s’ha de fer el mes entrant o deixar-ho per al setembre o la tardor. Per tant, més que no el què hi ha en joc el quan.

El GAP no es toca
La preocupació d’alguns membres del secretariat i algunes figures prominents de la formació és que no creuen que el canvi de noms del secretariat impliqui un canvi de les dinàmiques que s’han viscut fins ara. Les posicions entre els dos grans sectors són molt allunyades i les decisions més importants es prenen en reunions específiques del consell polític i del grup d’acció parlamentària. Aquests dos òrgans de direcció no van sofrir modificacions en els canvis d’estatuts i reglaments de l’assemblea de fa un mes. De fet, a Esparreguera es van presentar unes quantes esmenes per fer-hi canvis, però foren refusades pels militants. Concretament, volien eliminar la sobrerepresentació de les organitzacions adherides al grup d’acció parlamentària. Per tant, com que les decisions relatives a la investidura, el pressupost de la Generalitat i el procés cap a la independència les ha de prendre el consell polític i el GAP, la modificació del secretariat no tindrà cap efecte en aquestes qüestions.

Canviar persones o dinàmiques
Alguns membres del secretariat reconeixen que la situació és difícil de resoldre. ‘Canviar les persones del secretariat no servirà de res si no es resol una pugna política. I hi ha gent que no té gens de voluntat d’entesa. Ara es proposa un canvi de persones. Però si les organitzacions no canvien la manera d’actuar, tot continuarà igual.’ Aleshores, quin és l’ordre correcte per a resoldre la situació, es demanen les veus consultades per VilaWeb. ‘Fins que no es resolgui el conflicte polític entre els qui no volen sentir parlar d’acords amb Junts pel Sí i els qui estan disposats a deixar de banda el perfil i la reivindicació d’esquerres en favor del procés, no hi haurà solució.’ Segons que diuen, el problema no són les persones del secretariat, sinó aquest xoc d’estratègies que ‘potser ja són irreconciliables’.

Un any molt tens
Un dels membres del secretariat consultats ha arribat a considerar la possibilitat que aquesta elecció d’ara fos la de l’últim secretariat de la CUP. La crisi és tan forta, explica, que no veu pas clar que es pugui resoldre aviat. Per això, es mostra preocupat per la possibilitat d’un trencament a curt o mitjà termini. També avisa que electoralment pot haver-hi una davallada important del suport de la ciutadania i que poden pagar cara una pinça d’ERC i els ‘comuns’.

El secretariat actual té la necessitat de renovar-se també perquè el primer any de mandat ha desgastat molt alguns integrants. Segons que expliquen des de dins, hi ha membres que no s’hi han implicat gaire, mentre que hi ha gent que ‘s’ha cremat molt’. Políticament, ha estat un any molt intens en què s’han hagut de trampejar tensions molt fortes, internes i externes, a l’organització. Per aquesta raó, són alguns dels membres actuals del secretariat que s’expressen en favor de la renovació, malgrat que encara quedin tres anys de mandat.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.